Ceny města Šumperka za rok 2012 mají své vítěze

22.02.2013 18:50

Zastupitelstvo města Šumperka udělilo na svém zasedání dne 21. února Ceny města Šumperka za rok 2012 celkem v devíti kategoriích. Počet návrhů se v roce 2012 vyšplhal na čtyřiasedmdesát, za rok 2011 to bylo o čtyři více a v roce 2010 dvaapadesát. Ceny města se udílejí již od roku 1999. Letošní slavnostní večer udílení Cen města se uskuteční v sobotu 13. dubna v šumperském divadle.

Ceny města Šumperka za rok 2012 mají své vítěze
Foto: sumperk.cz
Popisek: Náměstí v Šumperku

„V kategorii Kultura udělilo zastupitelstvo cenu festivalu Džemfest, jež se v Šumperku konal v loňském roce již potřinácté, a navštívilo jej přes 1600 lidí.  V kategorii Sport získal ocenění šumperský dobrodruh, extrémní sportovec a účastník mnoha tuzemských i světových závodů, Pavel Paloncý. V kategorii Významný počin v humanitární a sociální oblasti obdržela cenu dvojice mužů Jakub Rybička a Ondřej Bajaník, kteří zachránili život desetiletému chlapci tonoucímu se v řece Desné. Vkategorii Vzdělávání byla cena udělena Zdeňce Brandejské, dlouholeté trenérce tanečního klubu Tornádo. Cena v kategorii Podnikání putuje do firmy SHM, s.r.o. zabývající se vývojem nových povlakovacích technologií. V kategorii Architektura – novostavba zastupitelstvo cenu udělilo za přístavbu a stavební úpravy v ul. Slovanská 1779/17 v Šumperku. Cenu v kategorii Architektura – rekonstrukce získala Kavárna U Bílého psa. Cenu mladých si odnese taneční pár Klára Navarová a Adam Chytil, který reprezentuje město Šumperk v tanečních soutěžích po celé České republice. V kategorii Přínos městu cenu za rok 2012 získala in memoriam Zdeňka Holubářová, dlouholetá ředitelka Kina OKO za své celoživotní dílo. V kategorii Životní prostředí a ekologie sezastupitelstvo rozhodlo cenu neudělit,“ vyjmenovala jednotlivé oceněné Ing. Helena Miterková, vedoucí odboru školství, kultury a vnějších vztahů.  

Již druhým rokem má každý navrhovatel možnost získat po dvou vstupenkách na slavnostní večer udílení Cen města Šumperka. „Ve čtvrtek 31. ledna byla z navrhovatelů vylosována desítka šťastlivců, kteří se podívají na udílení Cen města Šumperka za rok 2012. Dvě volné vstupenky vyhráli Edita Walderová, Kamila Šeligová, Erika Matějková, Eva Pálková, Kamil Navrátil, František Pavelka, Daniel Španihel, Jaroslav Kučera, Martin Lysák a Klub vojenských důchodců,“ sdělila Mgr. Eva Rutarová, referentka oddělení kultury a vnějších vztahů.

Slavnostní večer s udílením prestižních ocenění proběhne v sobotu 13. dubna od 19.30 hodin v šumperském divadle. "Vstupenky pro veřejnost v hodnotě 100 Kč budou v prodeji v pokladně divadla od poloviny března. Ve stejném termínu si výherci  mohou  vstupenky vyzvednout na šumperské radnici u referentky oddělení kultury a vnějších vztahů paní
 A.  Sidorové," dodává na závěr Miterková.

Stručné informace o oceněných za rok 2012

Festival Džemfest

Džemfest je multižánrový kulturní festival, který se během třinácti let proměnil z malého studentského happeningu na prestižní akci s pravidelnou přízní veřejnosti. Počet návštěvníků hlavního hudebního programu neklesá pod 700. Festival Džemfest tradičně vytváří podmínky pro kulturní vyžití obyvatel šumperského regionu.  

Pavel Paloncý

Bývalý student šumperského gymnázia, dobrodruh, extrémní sportovec, který má za sebou již nespočet dobrodružných a extrémně náročných závodů po celém světě, ze kterých si odvezl mj. 3. místo v závodě evropského poháru ve Slovinsku, 4. a 5. místo na světovém poháru v Polsku a několik titulů mistra republiky. V roce 2009 vytvořil světový rekord v překonání trasy do Santiaga de Compostelo (projekt Camino de Santiago Trail Running 2009), když trasu dlouhou 840 km uběhl za 10 dní.  

Jakub Rybička a Ondřej Bajaník

Příslušníci policie ČR Jakub Rybička a Ondřej Bajaník zachránili dne 25. dubna 2012 život desetiletému chlapci, který se topil ve splavu řeky Desné. Díky jejich včasné a správné pomoci se podařilo bezvládného chlapce vytáhnout na břeh a začít s jeho oživováním.  

Zdeňka Brandejská

Zakladatelka tanečního klubu Tornádo, který v loňském roce oslavil své 15. narozeniny.  Tornádo v době založení čítalo 15 členů, dnes jich je okolo 130. Klub má čtyři skupiny rozdělené podle věku. Děti tanečního klubu Tornádo bodují na řadě tanečních soutěží, například na mezinárodní soutěži v Žilině, odkud přivezly hned několik prvních, druhých a třetích míst, získali rovněž čtyři postupy na Mistrovství ČR.

Přístavba a stavební úpravy v ul. Slovanská 1779/17 v Šumperku

 Přes prvotní moderní dojem je přístavba architektonickými prvky, použitými materiály i volbou barev citlivě sladěna s původní zástavbou a tvoří tak působivý celek.  

Kavárna U Bílého psa

Na rohu nám. Míru, vedle šumperské radnice, se nachází nedávno zrekonstruovaná restaurace U Bílého psa, jejíž interiér nás vrací do dob 2. poloviny 19. století, kdy se městu Šumperk přezdívalo Malá Vídeň.

SHM, s.r.o.

Společnost SHM, s.r.o. byla založena v roce 1993 dvěma společníky Mojmírem Jílkem a Pavlem Holubářem a  její první výrobní činností byla příprava vodivých vrstev na keramické izolátory. Firma SHM se také 6 let podílela na výrobě nových unikátních zapalovacích svíček do automobilů. Dnes  je jejím hlavním zaměřením příprava speciálních PVD vrstev, s nimiž slaví úspěchy na domácím trhu i ve světě. V březnu roku 2002 založila SHM společně se švýcarskou firmou PLATIT AG firmu PIVOT a.s. se sídlem v České republice. Hlavním cílem nové firmy je vývoj, výroba a servis povlakovacích zařízení.  

Klára Navarová a Adam Chytil

Taneční pár Klára Navarová a Adam Chytil svojí činností významně proslavil město Šumperk v tanečních soutěžích, v nichž získal řadu významných ocenění. Za čtyřiceti soutěží v loňském roce obsadil 15x první místo, 16x druhé místo a 5x třetí místo.

Zdeňka Holubářová

Jednadvacet let působila jako ředitelka Kina Oko. Zasloužila se o jeho modernizaci a díky její usilovné a obětavé práci dnes patří kino Oko mezi nejúspěšnější jednosálová kina v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sumperk.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…