Chomutovské školy jsou připravené pro 4640 dětí

30.08.2011 20:46

Končí prázdniny a chomutovské základní a speciální školy jsou připraveny, aby do nich mohlo 1. září nastoupit 4 640 dětí, z toho asi 519 prvňáčků.

Chomutovské školy jsou připravené pro 4640 dětí
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Jak už je tradicí, tak právě nové školáky půjde ráno první školní den přivítat primátor se svými náměstky. S primátorem Janem Marešem se setkají děti ZŠ Březenecká, první náměstek Jan Řehák zavítá do ZŠ Na Příkopech a druhý náměstek Martin Klouda přivítá děti v ZŠ Školní.

Mezi základní priority města patří vytvářet odpovídající podmínky pro výchovu a vzdělávání a další školské služby ve školách, které město zřizuje. Optimalizace a modernizace školských zařízení vychází z trvalého sledování demografických údajů tak, aby počet škol a míst v nich zajistil potřebné kapacity. „Od roku 2006, kdy se narodilo 469 malých Chomutovanů, křivka stoupá až k 570 dětem. Znamená to, že v nejbližším období nám tento nárůst nebude činit problémy, protože současné naplnění našich škol se pohybuje na 82 procentech celkové kapacity," říká primátor města Jan Mareš.

Období prázdnin využily školy k drobným opravám, úpravám či malování, aby mohly děti přijít v září do hezkého prostředí. Ve škole na Písečné se opravovala za 1,2 milionu elektroinstalace jednoho pavilonu, ve Školní se za 900 tisíc opravilo šest sociálních zařízení a na Březenecké se děti mohou těšit na novou velkou tělocvičnu, jejíž oprava stála milion. Na Základní škole Na Příkopech probíhala rekonstrukce školní kuchyně. Jde o velkou investici za 7,5 milionu, proto bude školní jídelna komplexně v provozu až od 12. září," upřesňuje vedoucí odboru školství Dagmar Mikovcová.

Všechny chomutovské základní školy se postupně zapojují do projektů, které jsou podporovány fondy Evropské unie. Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách v projektu jako pilotní zahájila ZŠ Ak. Heyrovského a následují ZŠ Zahradní, ZŠ Na Příkopech, speciální ZŠ Palachova, ZŠ Březenecká a ZŠ Školní a postupně se přidají i ostatní. „Smyslem této aktivity je podpořit rozvoj oblastí, které se dlouhodobě ukazují jako problematické. Znamená to, že na jednotlivých školách tak vzniknou nové metodické a učební materiály, za pomocí moderních technologií bude rozvíjena čtenářská, informační, jazyková či finanční gramotnost žáků, učitelé si prohloubí jak svoji kvalifikaci, tak i osvojí nové formy práce včetně využití informačních technologií," vysvětluje Mikovcová.

Záškoláctví je problémem celospolečenským, proto v Chomutově úzce spolupracují výchovní poradci, ale i učitelé jednotlivých škol s rodiči, dětmi a ve velké míře i s odbory školství a sociálních věcí a zdravotnictví. „Přestože jsou v Chomutově školy, kde se počet neomluvených zameškaných hodin meziročně navýšil, v celkovém počtu poklesl jejich počet z 10 tisíc pod 8 tisíc hodin," říká Mikovcová. Děti, ale i jejich rodiče, jež jsou za ně právně odpovědní, nemohou povinnou školní docházku podceňovat. Její neplnění je přestupkem, za který hrozí rodiči postih, ale i třeba odebrání sociálních dávek. Docházkou do školy se děti učí pravidelnému režimu a navíc nestíhají v této době páchat trestnou činnost.

Na nový školní rok jsou připravené i mateřské školy, do nichž nastoupí 1 435 dětí. „I zde je kapacita o něco vyšší, nyní je naplněna na 95,5 procenta, proto mohou být umístěné děti všech rodičů, kteří mají o předškolní vzdělávání zájem," dodává primátor. Střední školy zřízené krajem vstupují do nadcházejícího školního roku pod vedením dvou páteřních škol Ústeckého kraje. Chomutov však již pátým rokem nabízí i vysokoškolské vzdělání. Sídlí zde detašovaná pracoviště ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a pražské Fakulty strojní Českého vysokého učení technického. Pro malý počet uchazečů o studium ČVUT v Chomutově nebyl v loňském roce otevřený akademický ročník. V letošním roce je ještě možné se po dohodě s proděkanem fakulty ke studiu v Chomutově přihlásit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Chomutov-mesto.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…