Frýdek-Místek: Město nezvýšilo a nezvýší daň z nemovitosti, za změnou je stát

28.06.2024 10:23 | Tisková zpráva

Frýdek-Místek svévolně nezasáhl do vyhlášky o dani z nemovitosti. Zvyšování daně z nemovitosti ze strany města nebylo a není ve Frýdku-Místku v plánu. Výše daně z nemovitosti je centrálním rozhodnutím státu. Povinností měst je na základě rozhodnutí vlády ukotvit výši daně z nemovitosti obecně závaznou vyhláškou.

Frýdek-Místek: Město nezvýšilo a nezvýší daň z nemovitosti, za změnou je stát
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Frýdek-Místek neměl vliv na současné zvýšení daně z nemovitosti. S účinností od 1. ledna 2018 vydal obecně závaznou vyhlášku, kterou se stanoví koeficienty u daně z nemovitých věcí a která je stále platná. Přesto občané letos zaplatili na dani z nemovitosti více, a to kvůli loni schválenému konsolidačnímu balíčku vlády.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 24213 lidí

„Zachovali jsme stávající koeficient, který platí už šest let. Vláda však daň z nemovitosti v rámci konsolidačního balíčku z roku 2023 navýšila o 80 procent a my, stejně jako všechna ostatní města a obce, jsme povinni tuto změnu zapracovat do naší vyhlášky,“ popsal situaci kolem dani z nemovitosti náměstek primátora pro investice, finance, rozpočet, útvar hlavního architekta a majetkoprávní vztahy města Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

Do 1. října 2024 musejí města obecně závaznou vyhlášku znovu schválit. Frýdek-Místek do znění vyhlášky nikterak nezasáhne, pokud nepůjde o příkaz státu. Konsolidační balíček vlády z roku 2023 přitom Frýdku-Místku nijak finančně nepolepšil. Přestože se městu kvůli konsolidačnímu balíčku sníží příjmy z jiných daní, nemá v úmyslu koeficient daně z nemovitosti zvyšovat.

„Musíme počítat s výpadkem v příjmech, protože kvůli navýšení daně z nemovitosti nám ministerstvo financí snížilo příjmy ze sdílených daní. Ve výsledku jsme tak na tom hůř. Ani přesto jsme ale neměli a nemáme v úmyslu daň z nemovitosti zvyšovat,“ dodal náměstek Jiří Kajzar.

Žádný konkrétní příjem do městské kasy není určen na konkrétní výdaj. Po sečtení všech příjmů města o rozpočtu rozhodují orgány města. Tedy ani zvýšený příjem z daně z nemovitosti nemůže město použit na konkrétní, předem určený účel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Projekt „fakultní školy“ cílí i na Karlovarský kraj

22:27 Cheb: Projekt „fakultní školy“ cílí i na Karlovarský kraj

Vybrané školy v Karlovarském kraji by se měly stát fakultními školami Fakulty pedagogické Západočesk…