"Nápad pěstovat na naučné zemědělské stezce kromě jiných plodin i chmel, jsme s kolegou Jaroslavem Palarcem dostali vlastně už při jejím zakládání před dvěma lety. Už tehdy jsme měli takový sen, že bychom z něj jednou uvařili školní pivo. A letos se nám díky spolupráci s nedalekým Zámeckým pivovarem Frýdlant plní," uvedl během česání chmele duchovní otec zemědělské naučné stezky a pedagog Střední školy hospodářské a lesnické Ing. Miroslav Kudrna. Pro pěstování vybral se svými kolegy odrůdu poloraný žatecký červeňák, ke speciálně postaveným kůlům vysadili devět rostlin tohoto chmele.
Sklidit chmel přišli do areálu zemědělské naučné stezky zástupci SŠHL v čele s ředitelkou Ing. Alenou Dvořákovou, Zámeckého pivovaru Frýdlant, který reprezentoval majitel Marek Vávra i sládková Barbora Kracíková a města Frýdlant. Za něj ruku k dílu přiložil starosta města Ing. Dan Ramzer a místostarosta Jiří Stodůlka. Společně se jim podařilo z rostlin chmele očesat cca 6 kilogramů chmelových šištic. Ty byly posléze převezeny do pivovaru. "Už během odpoledních hodin budou vhozeny do kádě. Při chmelovaru vytvoří právě ony v novém pivu Hospodář 12° hořkost, chuť a aroma," vysvětluje sládková Barbora Kracíková. Nové pivo bude ležákem, k zákazníkům se dostane zhruba v polovině října. "Celkem ho v pivovaru uvaříme na 20 hektolitrů. K dostání pak bude jak v lahvích, tak stáčený a to výhradně v Zámeckém pivovaru Frýdlant," doplňuje Miroslav Kudrna.
Starosta Frýdlantu podobné projekty vítá. "V červnu jsme byli při slavnostním otevření naučné zemědělské stezky, už v srpnu jsme u další události, která je s ní spojená. Velmi mě těší, že se můžeme podílet na praktickém využití jedné z plodin, které tu rostou. Jen málokterá může být ve Frýdlantu přímo zpracovaná, chmel ale díky obnovenému pivovaru ano. Je radost vidět, že k tomu jsou podmínky a vůle, a že díky tomu vzniká něco dalšího, na co mohou být místní hrdí," říká Dan Ramzer.
Na dvanáctistupňové pivo Hospodář už se těší i místostarosta města Jiří Stodůlka. "Já o sobě nemůžu říci, že jsem přímo pivař. Většinou dávám přednost vínu. Nicméně na vzniku tohoto nového piva jsem se sám podílel a jako patriot si ho prostě nenechám ujít. Už se těším, až ten náš frýdlantský zlatavý mok ochutnám," dodává.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV