Hradec Králové: V centru bude otevřen druhý re-use bazar

21.10.2024 13:05 | Tisková zpráva

Město schválilo další rozvoj projektu re-use v Hradci Králové, jehož cílem je předcházení vzniku odpadu, který by jinak skončil v recyklační lince nebo na skládce. Po roce a měsíci úspěšného fungování dobročinného obchodu v Kotěrově ulici se otevře opodál, konkrétně v Divišově ulici, nová provozovna. Zaměřena bude především na domácí elektrospotřebiče a nábytek. První návštěvníci do ní budou moci vkročit ve středu 6. listopadu.

Hradec Králové: V centru bude otevřen druhý re-use bazar
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Vedení města podpořilo další rozvoj re-use projektu neboli opětovného použití věcí, a to i díky jeho rostoucí popularitě. K 6. listopadu proto vznikne nová provozovna re-use bazaru v ulici Divišova, která bude doslova jen pár kroků od té již zavedené a více než jeden rok fungující v Kotěrově ulici,“ říká náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. Nabídne obdobný sortiment, jaký je v nynějším re-use bazaru, bude ale orientována na domácí elektrospotřebiče a nábytek.

„Vznikne tak první nábytková banka, která bude vybavením domácností mimo jiné zásobovat také městské byty pro sociálně slabé rodiny. A to například postelemi, skříněmi nebo stoly, ale také elektrospotřebiči, jakými jsou lednice, trouby či pračky,“ zmiňuje ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

Z praktických důvodů bude otevírací doba provozovny v Divišově ulici kopírovat otevírací dobu stávajícího re-use bazaru. Otevřeno tedy bude v pondělí, středu a pátek od 13 do 17 hodin a v sobotu od 8 do 12 hodin. Občané tak budou mít možnost navštívit obě provozovny ve stejný den.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 15752 lidí

Systém re-use, který v Hradci Králové provozují již pátým rokem Hradecké služby, funguje také ve všech čtyřech městských sběrných dvorech. Princip projektu spočívá zejména v předcházení vzniku odpadu, kdy již nepotřebné věci, které občané přinášejí do sběrných dvorů nebo přímo do dobročinného obchodu, jsou za zlomek hodnoty předávány dalším zájemcům. Veškeré takto získané prostředky jsou formou veřejných sbírek využívány pro veřejně prospěšné environmentální projekty.

„Výtěžek z re-use pointů je předáván městské organizaci Městské lesy Hradec Králové, kde je využíván zejména k výsadbě nových dřevin. Finance získané prostřednictvím re-use dobročinného obchodu využívají i technické služby k výsadbě zeleně ve veřejném prostoru města. Od zahájení fungování bylo vybráno a do veřejných sbírek věnováno více než 1,2 milionu korun. Za provozování systému re-use, zejména založení dobročinného obchodu v centru města, získalo letos v říjnu město Hradec Králové dokonce první cenu v krajské soutěži inovativních projektů,“ dodává náměstek Řádek.

Hradec Králové zavedl projekt re-use jako jedno z prvních měst v republice. Vznikl ve spolupráci s Hradeckými službami, které zajišťují jeho provoz. Do re-use pointů ve sběrném dvoře Bratří Štefanů, Temešvár, U Labe a Na Brně, mohou lidé donést nepotřebné, ale funkční kuchyňské vybavení, drobný nábytek, výbavu pro děti, dekorace, nářadí nebo knihy, které se následně mohou hodit někomu jinému a stanou se opět potřebnými.

„Knihy z re-use bazaru jsou například využívány i ve vazební věznici v Hradci Králové, kde je vězni využívají k osobnímu rozvoji a vzdělávání. Tento model spolupráce je skvělým příkladem, jak může projekt re-use pomáhat i mimo běžnou komunitu a inspirovat další zařízení, jako jsou dětské domovy nebo domovy pro seniory,“ doplňuje náměstek Řádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Koláč pro hospic v Jihlavě a Třešti přinesl historicky nejvyšší výtěžek

22:09 Koláč pro hospic v Jihlavě a Třešti přinesl historicky nejvyšší výtěžek

Oblastní charita Jihlava v rámci Týdne paliativní péče opět uspořádala sbírku Koláč pro hospic. Na 2…