Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

22.05.2024 7:17 | Tisková zpráva

Město Jičín osloví brněnskou Mendelovu zemědělskou univerzitu, konkrétně Lesnickou a dřevařskou fakultu. Dopis bude adresován děkanovi prof. Liboru Jankovskému. Tématem spolupráce bude průzkum stavu stromů ve Valdštejnově lipové aleji.

Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Na přelomu loňského a letošního roku prováděl pan Semík, student Mendelovy univerzity, v rámci své závěrečné práce zkušební měření neinvazivními metodami v jičínské lipové aleji. Na základě této spolupráce vznikla myšlenka o rozšíření spolupráce s Mendelovou univerzitou.

Studie by mohla zohlednit zásadní přírodní faktory ve stromořadí (houby, chráněný hmyz, zdravotní stav stromů apod.). V rámci dopisu město Jičín osloví také Ing. Jiřího Rozsypálka, který byl studentovým supervizorem. Následovala by jednání, na kterých by se dohodl rozsah a forma spolupráce.

Zdravotní stav lipové aleje a ujasnění, jak by město Jičín s touto historickou, přírodní památkou mělo dále nakládat, je v současnosti velkým, často diskutovaným tématem. Naposledy byla lipová alej široce probírána na veřejném zasedání Zastupitelstva města v lednu 2024 a mezi odborníky v městské Komisi životního prostředí a ekologie se jedná o neustále se vracející téma.

Valdštejnovu lipovou alej ovlivňuje několik civilizačních faktorů, zejména každodenní dopravní ruch a v současnosti také stavební činnost, neboť v jejím sousedství probíhá rozsáhlá výstavba infrastruktury pro budoucí obytnou zónu. Dalším důležitým faktorem je například rozdílné stáří stromů, z nichž je alej tvořena.

Jedná se o nejstarší dochovanou historickou alej v ČR. Vznikla na počátku 30. let 17. století a podílel se na ní architekt Giovani Pieroni, který působil pod Albrechtem z Valdštejna. Lipová alej je zásadním prvkem jičínské komponované krajiny, což byl postup typický pro Valdštejnskou, potažmo barokní architekturu. Stromořadí propojuje okraj centra města Jičína a Valdštejnskou lodžii, která byla postavena coby letohrádek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Město loni hospodařilo s přebytkem

7:17 České Budějovice: Město loni hospodařilo s přebytkem

Českobudějovičtí zastupitelé schválili závěrečný účet a účetní závěrku statutárního města.