Jihlava: Chátrající kaple už je odvlhčena, dočká se i obnovy fasády

31.10.2022 10:48 | Tisková zpráva

Pozdně barokní kaple je zasvěcená Panně Marii a pochází z roku 1762. Stála na předměstí tehdejší Jihlavy u frekventované středověké cesty.

Jihlava: Chátrající kaple už je odvlhčena, dočká se i obnovy fasády
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Dvě stě padesát let stará kaple v Telečské ulici prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Protože byla stavba z roku 1762 v havarijním stavu, rozhodl se vlastník na podnět státní památkové péče pro záchranu. „V srpnu se vyměnila krytina za falcovaný pozink a překontroloval se stav krovu. Pracovníci specializované firmy nově zhotovili také dvouramenný kříž ve vrcholu jehlanové střechy. V říjnu pak kapli odvlhčili,“ uvedla vedoucí oddělení památkové péče jihlavského magistrátu Dana Závodská s tím, že celá obnova byla financována z mimořádných příspěvků na kulturní památky a objekty v městské památkové rezervaci a ochranném pásmu městské památkové rezervace statutárního města Jihlavy.

V příštím roce je v plánu mimo jiné oprava fasády s architektonickými prvky nebo repasování vstupních dveří.

Pozdně barokní kaple zasvěcená Panně Marii stála na předměstí tehdejší Jihlavy u frekventované středověké cesty. Nyní se nachází na okraji panelové zástavby směrem na Pístov. V polovině 19. století byla kaple opravena a klasicistně přestavěna. Kolem roku 1900 při budování školní zahrady při Německé hospodářské škole se stala součástí oplocení. Dnes ho připomíná už jen torzo přizdívky a sloupky přiléhající po stranách ke kapli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Louny sečou trávu způsobem šetrnějším k životnímu prostředí

10:04 Louny sečou trávu způsobem šetrnějším k životnímu prostředí

Jak pomoci k zadržení vody v půdě a v boji se suchem, je otázkou a pro města naléhavou výzvou. Kvůli…