Šojdrová (KDU-ČSL): Evropská unie je i nadále nejlepší zárukou naší budoucnosti

13.05.2024 11:13 | Ze sítí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k EU

Šojdrová (KDU-ČSL): Evropská unie je i nadále nejlepší zárukou naší budoucnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Šojdrová

Třetinu svého života jsem žila za železnou oponou. Vstup do EU, to byl sen a cíl: být součástí svobodného světa, nemuset se stydět za své křesťanské vyznání. Letos jsme v EU 20 let. Polovinu tohoto času jsem pracovala v Evropském parlamentu jako europoslankyně. Jsem hrdá, že můžu pracovat pro občany v České republice.

Evropa je pro mě místem svobody, právního státu. Věřím, že povinností nás politiků je chránit lidská práva.

Naše země stala nedílnou součástí největšího jednotného trhu na světě s volným pohybem zboží, služeb, kapitálu a osob. To vedlo k růstu obchodu a investic, a s nimi i k tvorbě pracovních míst a růstu životní úrovně. Dokázali jsme se vypořádat s konkurencí, tak, že ČR víc vyváží než dováží.

Ekonomicky jistě naše země nesmírně získala. Životní úroveň i HDP na hlavu se u nás za těch 20 let zvedly na 90 % průměru Evropské unie. Česko tak předběhlo např. Portugalsko či Španělsko. Fondy EU představovaly až 50 % veškerých veřejných investic v naší zemi a bez nich by se toho postavilo a událo o mnoho méně.  Celkem 2 biliony korun z fondů EU pomohly modernizovat infrastrukturu, vybudovat silnice, dálnice, železnice, školy, nemocnice a další klíčové objekty. Určitě bychom neměli na investice do špičkových výzkumných center a oprav nemocnic a to i v okrajových regionech.

Vzdělávací program Erasmus+ otevřel dveře do světa více než 400 000 českým studentům, učitelům a pedagogům. Díky němu získali jedinečné zkušenosti a poznali různé kultury. Zároveň k nám do Česka zavítalo mnoho studentů z celé Evropy, čímž se obohatil náš kulturní život a posílily se vzájemné vazby.

Na rozdíl od mnoha jiných východoevropských a středoevropských zemí se nám podařilo zabránit odlivu mozků. Česká republika se stala atraktivní destinací pro studenty, vědce, experty i běžné pracovníky z celé Evropy. Nabízíme kvalitní vzdělání, moderní pracovní prostředí a vysokou životní úroveň.

Lidé vnímají EU jako samozřejmou součást, jako prostor bezpečí. Nikdo odtud neutíká, protože by tady byla nesvoboda.

Evropská unie je pro nás také zárukou právního státu a dodržování demokratických principů. Společné instituce a legislativa nám dávají mantinely, které je v našem vlastním zájmu dodržovat.

Přes všechny benefity a nesporné zisky, které nám členství v EU přineslo, bych si přála, abychom se více otevřeli spolupráci a aktivně se zapojili do budování odolnější Evropy, která bude lépe odolávat šíření populismu, dezinformacím a extremismu.

“Brusel” se stal objektem nadávek. Mrzí mě, že Brusel a přínosy našeho členství v rodině EU si jako společnost moc nevážíme a bereme ji jako samozřejmost. Ale někde v hloubi naší komplikované české duše tušíme, že tam patříme.

Je pravda, že EU má své chyby a nedostatky, ale nesmíme zapomínat na to, že je to projekt historického významu, který nám přinesl mír, prosperitu a svobodu. Jsem přesvědčena, že Evropská unie je i nadále nejlepší zárukou naší budoucnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tvé budoucnosti určitě, šojdrová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 13.05.2024 11:39:51

|  8 |  0

Další články z rubriky

ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

22:14 ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k firmě IVECO spadající pod francouzskou společnost.