Jihlava: V soutěži na revitalizaci náměstí vybrala porota dva architektonické návrhy

04.06.2022 20:33 | Tisková zpráva

Statutární město Jihlava vyhlásilo výsledky urbanisticko-krajinářské soutěže o nejlepší návrh revitalizace náměstí Almy Rosé v Jihlavě. Porota v soutěži nejvýše ocenila dva návrhy, které se umístily na sdíleném druhém místě.

Jihlava: V soutěži na revitalizaci náměstí vybrala porota dva architektonické návrhy
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Druhou cenu a odměnu 200 000 Kč v soutěži získal tým architektky Anny Laubové a také tým architekta Roberta Sedláka. Z oceněných návrhů vybere město konečnou podobu prostranství před Dělnickým domem, které zatím nese pracovní pojmenování Náměstí Almy Rosé.

Zadáním soutěže bylo znovu vytvořit náměstí jako příjemný a plnohodnotný veřejný prostor, který vytváří funkční lokální centrum i reprezentativní předprostor Dělnickému domu. Zásadní výzvou je začlenění dopravního koridoru frekventované ulice Žižkova do zklidněného prostoru náměstí.

Na návrhu týmu Anny Laubové porota oceňuje civilně pojednané řešení, jasnou koncepční práci s vegetací, která definuje stromořadí před objekty socialistické etapy a organicky začleňuje navrženou dominantu sochy sv. Jana Nepomuckého mezi dvojici stromů. Kašna je vhodně umístěná v těžišti náměstí a tvoří protipól soše sv. Jana Nepomuckého. Předprostor Dělnického domu zůstává uvolněn pro případné kulturní aktivity. Porota oceňuje čistotu návrhu dlážděného prostoru včetně napojení ulice Fibichova. Porota v návrhu postrádá větší pobytovou kvalitu prostoru.

Na návrhu týmu Roberta Sedláka porota kvituje, že odkazuje na historický stav místa jasně vymezenou trojúhelníkovou plochou osázenou stromy v těžišti prostoru s možností posezení a vodním prvkem. Díky tomu dochází k uvolnění prostoru před Dělnickým domem. Porota rovněž oceňuje sjednocení plochy celoplošnou dlažbou a ambici zklidnit Žižkovu ulici a dát větší prostor pěším. Pozitivně hodnotí dobré napojení celého prostoru i ve vstupech do území a měřítko a výběr vhodných druhů stromů. Porota doporučuje výraznější interpretaci historického odkazu.

Na třetím místě se umístil návrh týmu architekta Matěje Čunáta. Porota oceňuje čisté koncepční řešení dlážděného náměstí, ambici zklidnit Žižkovu ulici a dobré napojení celého prostoru i ve vstupech do území. Za problematické porota považuje měřítko navržených stromů v centrálním prostoru, které je v dnešních podmínkách městského prostoru těžko dosažitelné s navrženým druhem dřeviny. Řešení dopravy v klidu hodnotí jako nahodilé a nedořešen je koncept práce s dešťovou vodou.

Soutěžní návrhy byly porotou hodnoceny anonymně, autoři všech soutěžních návrhů byli identifikováni až po ukončení hodnocení. Dvě druhá místa dávají městu prostor jednat rovnocenně s oběma týmy a porota doporučuje vybrat ten z nich, který dokáže lépe rozpracovat studii dle dílčích doporučení poroty. Před zadáním zakázky na dopracování komplexní studie bude město jednat se všemi třemi oceněnými.

Součástí zadání byly podněty od veřejnosti a vybraný návrh bude s veřejností znovu konzultován. Studie bude podkladem pro projektovou dokumentaci a realizaci po etapách. Návrhy je možné prostudovat ZDE na webu města a následně budou představeny na výstavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…