Kladno: Nové kolumbárium už slouží veřejnosti

18.08.2024 16:09 | Tisková zpráva

Důstojné pietní místo s?podloubím, lavičkami a zelení. Takové je nové kolumbárium v?areálu hlavních hřbitovů, které Kladno právě dostavělo. Od pondělí 12. 8. slouží veřejnosti a schránku si lze pronajmout v kanceláři hřbitovní správy kladenského magistrátu na nám. Starosty Pavla. Nové kolumbárium je největším urnovým úložištěm v širokém regionu, pojme více než dva tisíce nových schránek.

Kladno: Nové kolumbárium už slouží veřejnosti
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

„Kapacita dosavadního kolumbária nestačila. Na?Kladně se tak na místo pro uložení urny čekalo i dva roky. Na sedmdesátitisícové město jsme totiž měli jen necelých sedmnáct set urnových míst, přičemž kolumbárium na hlavních kladenských hřbitovech mělo pouze kapacitu osm set padesát schránek. Proto jsme se ve vedení města rozhodli problém vyřešit stavbou dalšího kolumbária,“ popsal počáteční impuls radní pro rozvoj města Ondřej Rys.

Naposledy se místa pro důstojné uložení uren rozrostla v roce 2004 o kolumbárium na rozdělovském hřbitově s 72 místy a v roce 2011 o 89 schránek na třináctém oddělení hlavního hřbitova. To však zdaleka nevyřešilo potřeby města.

„Nové kolumbárium je začleněno do areálu hlavních kladenských hřbitovů a poskytuje 2280 schránek pro uložení uren s pozůstatky našich blízkých. Mlatovou cestu kolem nich chrání střecha podepřená obvodovou zdí a sloupořadím. V kolumbáriu můžete spočinout na lavicích, které lemují středovou zahradu se vzrostlými stromy a travnatými valy,“ popsal podobu nového úložiště uren náměstek primátora Robert Bezděk s tím, že přístupová část do nového kolumbária umožňuje případné budoucí rozšíření o další schránky.

Práce na hlavním hřbitově však zatím nekončí. Na stavbu kolumbária nyní plynule naváže rozšíření a modernizace přilehlé autobusové zastávky a také další výsadba zeleně vně kolumbária.

Urnové schránky si lze pronajmout od pondělí 12. 8. Nájemní smlouvu mohou zájemci uzavřít na hřbitovní správě, spadající pod Odbor životního prostředí Magistrátu města Kladna, kde zájemcům pracovnice poskytnou veškeré potřebné informace.

„Cena schránky je v současné době pevně stanovena na 4000 Kč na deset let. Smlouva o užívání urnové schránky může být uzavřena na 10, 20 nebo dokonce i 30 let. Pro uzavření vlastní smlouvy je přitom nutný pouze občanský průkaz. Následné uložení urny do schránky se dokládá úmrtním listem a dokladem o zpopelnění,“ upozornil Robert Bezděk a dodal: „Nájemce si může vybrat mezi dvěma podobami schránek. První možností je schránka s prosklenými dvířky, které se uzamykají klíčem. Druhou možností je schránka zakrytá kamennou deskou, u které se počítá s uvedením jmen zesnulých, jejichž ostatky jsou ve schránce uloženy.“

Kladno se v současnosti stará na svém území o osm hřbitovů. Celkem i s novým kolumbáriem má v tuto chvíli necelých 16 500 hrobových míst, z toho je 3915 urnových schránek. Jednotný nájem 1 m2 hrobového místa je dnes 15 Kč za 1 m2 za rok na hlavním hřbitově a 13 Kč za 1 m2 ročně na ostatních hřbitovech. Ceny za služby se pohybují od 120 do 300 Kč za 1 m2 ročně na hlavním hřbitově a 100 až 250 Kč za 1 m2 ročně na ostatních hřbitovech. Cena za urnovou schránku je stanovena na 400 Kč ročně na hlavním hřbitově a 300 Kč na ostatních hřbitovech.

Platby za hrobová místa a uložení schránek náklady na provoz hřbitovů samozřejmě nepokryjí a město na ně zásadně doplácí. Zatímco majitel jednohrobového místa dnes například platí 405 korun ročně včetně služeb, tak město k tomuto ještě připlácí dalších 2415 Kč za rok.

Provozní doba nového kolumbária je stejná jako provozní doba hlavních hřbitovů:
leden-únor 9:00 - 16:00
březen-duben 8:00 - 18:00
květen-září 8:00 - 19:00
říjen 8:00 - 18:00
listopad-prosinec 9:00 - 16:00

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Dům Gustava Mahlera připravuje novou výstavu fotografií

10:44 Jihlava: Dům Gustava Mahlera připravuje novou výstavu fotografií

Výstava v Domě Gustava Mahlera s prostým názvem Fotografie představuje výběr z díla Květoslava Přiby…