Kutná Hora: Čistíme společně kutnohorské Stolpersteine

23.01.2022 20:12 | Tisková zpráva

Téměř 200 obětí holocaustu z Kutné Hory a Čáslavi bude důstojně připomenuto u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti.

Kutná Hora: Čistíme společně kutnohorské Stolpersteine
Foto: kutnahora.cz
Popisek: Kutná Hora

Za aktivní účasti veřejnosti budou vyčištěny Stolpersteine, tedy kameny zmizelých na jejich památku, v rámci 3. ročníku akce Čistíme kutnohorské Stolpersteine. Tu pořádá Nadační fond dr. Dagmar Lieblové ve spolupráci s Osadním výborem Kutná Hora - Vnitřní město. Akce se uskuteční 27. 1. 2022 od 10 do 17 hodin.

Smyslem akce je vyčistit Stolpersteine, tedy Kameny zmizelých, kterých naleznete v Kutné Hoře téměř 100 a v Čáslavi prozatím 14. Byly zde instalovány díky úsilí dr. Sevic Müller a Nadačního fondu dr. Dagmar Lieblové v letech 2015 - 2021 na památku židovských spoluobčanů, kteří se stali obětmi holocaustu. Vrchní část kamene tvoří mosazná destička se základními údaji o člověku, jehož památku má připomínat. Mosaz podléhá znečištění, které způsobuje ztmavnutí, takže kámen přestává plnit svou úlohu.

Cílem akce je zejména připomenout veřejnosti smysl, za kterým jsou v Kutné Hoře a v Čáslavi Stolpersteine umístěny. Zároveň ale získá široká veřejnost návod k tomu, jak mohou přispět k jejich údržbě a zachování ve stavu, kdy budou důstojnou připomínkou osob, na jejichž památku byly instalovány.

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26931 lidí

Účast je volně přístupná všem zájemcům. Ti se mohou registrovat ZDE a vybrat si kámen/kameny, které vyčistí. Akce se mohou zúčastnit i náhodní zájemci, kteří se rozhodnou zúčastnit čistě spontánně v den jejího konání, případně se z nějakého důvodu nemohou registrovat přes elektronický formulář. Pro ně bude v květinářství Loukales (Václavské náměstí 255, Kutná Hora) a v Informačním středisku v Čáslavi (Náměstí Jana Žižky 197, Čáslav) k vyzvednutí mapka s umístěním Stolpersteine. Na obou místech bude také od 10 do 17 hodin zřízeno výdejní okénko, kde si můžete vyzvednout sadu s čistícími prostředky.

Více o programu akce naleznete ZDE a ZDE.

Kontakt:
Klára Lieblová, klara@nfdl.cz, 728 169 146
Jana Buřičová, jana.buricova@gmail.com, 725 940 447

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

7:17 Jičín: Město osloví Mendelovu univerzitu kvůli spolupráci na průzkumu lipové aleje

Město Jičín osloví brněnskou Mendelovu zemědělskou univerzitu, konkrétně Lesnickou a dřevařskou faku…