Ostrava: Zrekonstruovaná budova Jatek zastupuje Českou republiku v prestižní evropské soutěži

30.01.2024 10:23 | Tisková zpráva

Někdejší městská jatka z 19. století, která se po své přestavbě proměnila v sídlo galerie současného umění PLATO, postoupila jako jediná česká stavba do užšího nominačního výběru na architektonickou cenu Mies van der Rohe. Finalisté budou oznámeni začátkem února, slavnostní ceremoniál s vyhlášením hlavní ceny se uskuteční v květnu 2024 v Miesově pavilonu v Barceloně.

Ostrava: Zrekonstruovaná budova Jatek zastupuje Českou republiku v prestižní evropské soutěži
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Cena Evropské unie za současnou architekturu - Cena Miese van der Rohe je udělována jednou za dva roky. Hodnotitelé vybírají stavby na území starého kontinentu, projektované architekty z evropských zemí (tedy nejen zemí EU). Poprvé byla cena udělena v roce 1988, naposledy - roku 2022 - ji obdržela britská architektonická kancelář Grafton Architects za stavbu Town House na Kingstonské univerzitě. Bývalá ostravská jatka se stala vůbec první českou stavbou, které se podařilo do užšího výběru postoupit.

Přestavba historických městských jatek zahrnuje léta 2020 - 2022. Provedlo ji studio KWK Promes polského architekta Roberta Konieczneho, a to v duchu stylu nazývaného jako moving architecture. Prostřednictvím jedinečných otáčivých zdí se mění samotné prostorové vnímání interiérů, což zároveň více přibližuje návštěvníka jak stavbě, tak příslušným galerijním expozicím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…