Pelhřimov: Vzájemná spolupráce církve a města nabízí cestu k rozvoji

12.09.2024 16:14 | Tisková zpráva

V uplynulých dnech se na pelhřimovské radnici uskutečnilo důležité jednání mezi představiteli římskokatolické církve a města Pelhřimov. Generální vikář Českobudějovické diecéze, Mons. ThLic. David Henzl, spolu s pelhřimovským farářem a okrskovým vikářem P. Mgr. Josefem Sláčíkem, se setkali se zástupci města včetně starosty Ladislava Meda a místostarosty Karla Kratochvíla, aby projednali možné oblasti spolupráce.

Pelhřimov: Vzájemná spolupráce církve a města nabízí cestu k rozvoji
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Hlavním bodem schůzky byla diskuse o převodu parku u kaple Panny Marie Bolestné, který se nachází u autobusového nádraží, do vlastnictví města Pelhřimov. Park, jenž je v současnosti majetkem římskokatolické farnosti, je v zanedbaném stavu a neplní svou funkci jako bezpečné a příjemné místo pro trávení volného času. Zástupci obou stran se shodli na tom, že bezúplatný převod parku do majetku města je možný, avšak za podmínky uzavření Smlouvy o zřízení věcného břemene pro čtyři až pět parkovacích míst u kostela sv. Bartoloměje, což je pro církev nezbytné.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7079 lidí

Starosta Ladislav Med uvedl, že tento požadavek je asi reálný a bude projednán v dopravní komisi, radě města a na zastupitelstvu. Pokud se vše podaří, mohlo by město v příštím roce začít s revitalizací parku, čímž by se tento prostor v centru města stal bezpečným a příjemným místem pro obyvatele.

Dalšími tématy schůzky byly možnosti spolupráce v oblasti výstavby bytových domů a plánování rozvoje města. Obě strany se dohodly na vzájemné informovanosti a otevřenosti při přípravě těchto projektů, což by mělo vést k harmonickému rozvoji Pelhřimova. Nechyběla ani rozprava k obchvatu města a k přípravě nového Územního plánu města Pelhřimov.

Během jednání byla rovněž potvrzena dosavadní spolupráce církve při různých aktivitách ve městě, stejně jako nabídka města využívat Děkanskou zahradu pro církevní slavnosti. Církevní představitelé ocenili zájem města o spolupráci a nabídli pomoc například při převodu některých méně strategických pozemků ve vlastnictví církve do vlastnictví města.

Jednání proběhlo ve velmi přátelské a konstruktivní atmosféře. Zástupci města i církve se shodli na tom, že společnými silami mohou přispět k dalšímu rozvoji města a zlepšení kvality života jeho obyvatel. „Těšíme se na pokračování tohoto dialogu a konkrétní výsledky, které přinese,“ dodal starosta závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Rozhodnuto. Město může podepsat smlouvu na rekonstrukci bazénu

22:41 Liberec: Rozhodnuto. Město může podepsat smlouvu na rekonstrukci bazénu

Liberec může definitivně podepsat smlouvu na rekonstrukci plaveckého bazénu, kterou na základě soutě…