„Nejen na vánoční, ale i na velikonoční stůl patří čerstvá ryba. Je totiž spjata s předvelikonočním půstem. Tuto tradici, v Plzni obnovujeme. Letos již čtvrtým rokem,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar. Dodal: „Na velikonoční tradici naváže pravidelný prodej ryb každý čtvrtek od 14 do 16 hodin. Začíná 24. dubna a potrvá až do konce října. Poté se s výjimkou vánočního prodeje až do dalších Velikonoc ryby na sádkách u Košináře prodávat nebudou.“
Je dobře, že máme přímou volbu prezidenta?Anketa
Za kilogram kapra a amura zaplatí lidé stejně jako loni, tedy 120 korun, za lína 150 korun, kilogram sumce a štiky stojí 280 korun. Vyvržení, odstranění hlavy, ploutví a šupin vyjde na 80 korun, půlení nebo výroba filetu nebo také stažení kůže pak na 50 korun za rybu. Všechny ceny jsou včetně DPH. I letos mohou zákazníci zaplatit kartou.
Historie prodeje ryb v Plzni
V Plzni se ryby prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Rybníky byly často zakládány u klášterů, neboť v klášterech bylo postní jídlo na talíři častěji. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu.
Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji. Na městských sádkách prodává Správa veřejného statku města Plzně ryby na vánoční stůl více než 20 let, velikonoční prodej letos chystá počtvrté.
Ceník najdete ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV