Praha: Investiční strategie pro nový finanční nástroj JESSICA

06.03.2013 10:30

Rada hlavního města Prahy v rámci příprav finančního nástroje JESSICA schválila Investiční strategii a jmenovala členy Investiční rady. Nový finanční nástroj JESSICA, který je založen na principu poskytování zvýhodněných úvěrů, zajistí v budoucnu obnovu nevyužívaných, historicky cenných objektů a revitalizaci brownfields. Pro tento záměr Praha určila přibližně 300 milionů korun.

Praha: Investiční strategie pro nový finanční nástroj JESSICA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Základním dokumentem umožňujícím realizaci nového finančního nástroje je Investiční strategie. Ta plně zohledňuje podmínky Operačního programu Praha Konkurenceschopnost, v jehož rámci bude JESSICA spuštěna.

„Investiční strategie obsahuje nezbytné podmínky implementace finančního nástroje JESSICA. Současně obsahuje rámcové informace pro potenciální uchazeče o roli správce a také zájemce o zvýhodněné úvěry,“ vyjmenovává radní Eva Vorlíčková (TOP 09), která spravuje agendu evropských fondů.

Druhým významný krokem, který Praha uskutečnila, bylo jmenování členů Investiční rady. „Tento poradní orgán bude navrhovat změny nebo revize Investiční strategie, sledovat celkové zavádění úvěrového nástroje, vydávat případná doporučení pro zlepšení čerpání finančních prostředků a další. Hlavní rolí Investiční rady je tedy role dohlížitele nad celkovým procesem realizace zvýhodněného úvěrování,“ dodává radní Eva Vorlíčková.

Investiční rada se skládá ze zástupců Operačního programu Praha Konkurenceschopnost, hl. m. Prahy, a dále pak uznávaných odborníků v oboru financování městských projektů nebo městského plánování. Jedním z nestranických odborníků je analytik a člen NERVu Michal Mejstřík. Počet členů z důvodu operativnosti a flexibility jednání Investiční rady je 5 členů. Investiční rada může být doplněna pozorovateli, např. z řad dalších volených zástupců Hl. m. Prahy či zástupců ministerstev.

Investiční radě předsedá radní pro oblast informatiky a evropské fondy, Eva Vorlíčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Oprava tepelného napaječe v mimotopném období

16:31 Karlovy Vary: Oprava tepelného napaječe v mimotopném období

Společnost Karlovarská teplárenská, a.s. ve spolupráci s provozovatelem soustavy centralizovaného zá…