Přerov: Parkoviště v Bratrské ulici obsadí archeologové, stavba se dočasně pozastavila

22.08.2024 13:44 | Tisková zpráva

Výstavba nových parkovacích míst v Bratrské ulici se minimálně na měsíc zastaví. Archeologové tu totiž zachytili profily, které chtějí probádat. Parkoviště se nachází v těsné blízkosti takzvaného Blažkova domu, v jehož dvoře už na jaře roku 2022 objevili archeologové stopy osídlení z dob Velké Moravy.  V sondách tehdy našli mimo jiné chuchvalce mechu, který v období renesance zřejmě sloužil jako toaletní papír. Největší radost ale měli z nálezu unikátního, zeleně glazovaného kachle, na němž je vyobrazen muž, který má v ruce kružidlo a na čepci ještěrku. Kachel měl podle odborníků zdobit kamna některého z měšťanů, který žil v domě v polovině 16. století. 

Přerov: Parkoviště v Bratrské ulici obsadí archeologové, stavba se dočasně pozastavila
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Parkoviště se nachází vedle historického Masarykova náměstí. Toto místo sloužilo k parkování už dříve, na konci července letošního roku ale začalo procházet kompletní rekonstrukcí, která měla skončit v závěru září. Už dnes je ale jisté, že se termín bude muset prodloužit. „V hloubce od padesáti do osmdesáti centimetrů byly za účasti archeologa obnaženy obvodové profily. Za účelem rozlišení stratigrafických jednotek a identifikace archeologických situací byly další zemní práce a pokládky konstrukčních vrstev pozastaveny. V nejbližší době bude proveden archeologický dohled, podle výsledků pak bude rozhodnuto, zda tu bude probíhat podrobnější archeologický průzkum, nebo budou obnoveny stavební práce,“ informovala Ivana Šupová z odboru investic přerovského magistrátu.

Místo už před dvěma lety nadchlo archeology. Na dvoře více než 140 let starého Blažkova domu, který se v roce 2022 přebudovával na nové inovační centrum, našli stopy osídlení – podařilo se jim zdokumentovat neporušené souvrství, dokumentující vývoj osídlení za uplynulých tisíc let, tedy od současnosti přes baroko, renesanci, pozdní gotiku, vrcholný středověk až po raný středověk. „Doklady nejstaršího osídlení dosvědčují zlomky velkomoravské keramiky. Jedná se o části hrnců, jejichž povrch nese typickou výzdobu v podobě vlnic a obvodových rýh. Barva výpalu keramiky se pohybovala od šedé až po červenohnědou,“ řekl tehdy archeolog Zdeněk Schenk. Jeden z členů archeologického týmu v místě navíc objevil i dvě ztrátové mince. Starší je stříbrný krejcar Ferdinanda II. Habsburského z roku 1626, v případě mladší ražby jde o měděný krejcar císaře Františka II. z roku 1800.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na Severním sídlišti byl slavnostně otevřen zrevitalizovaný vnitroblok

19:06 Mladá Boleslav: Na Severním sídlišti byl slavnostně otevřen zrevitalizovaný vnitroblok

V úterý 10. září odpoledne byl slavnostně otevřen zrevitalizovaný vnitroblok na Severním sídlišti. S…