Šumperk: Recept na dlouhý život? Pravidelný pohyb a mytí ve studené vodě

27.07.2023 16:28 | Tisková zpráva

Pravidelný pohyb, mytí ve studené vodě, práce na zahrádce a čokoláda – to je recept na dlouhověkost, který prozradila Libuše Šubová za Šumperka. V červenci oslavila sté narozeniny. K tomuto krásnému jubileu přijala paní Libuše s rodinou pozvání na radnici, kde jí popřálo vedení města včele se starostou Miroslavem Adámkem.

Šumperk: Recept na dlouhý život? Pravidelný pohyb a mytí ve studené vodě
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Oslavenkyně na sebe prozradila, že od čtyř let až do své devadesátky byla aktivní členkou Sokola, cvičila prakticky na všech Spartakiádách a Všesokolských sletech. „Když jsem cvičila na posledním Sletu, bylo mi osmdesát devět let. Teď už vše sleduji jen jako divák,“ říká.

Díky pravidelnému cvičení se seznámila také se svým manželem, se kterým se poprvé potkala na Všesokolském sletu v Praze. V té době už jako absolventka obchodní akademie pracovala v šumperské Spořitelně. Narodily se jí dvě děti, syn a dcera. Po mateřské dovolené pak pracovala ve Státní traktorové stanici jako pokladní. „Když potřebovali, tak jsem vypomáhala na telefonní ústředně i v důchodu,“ říká paní Libuše, které dělají radost dvě vnoučata a tři pravnoučata.

Sport a zdravý způsob života jí zůstal dodnes. Vstává v sedm hodin, každé ráno si zacvičí u otevřeného okna, umývá se ve studené vodě a spoustu času tráví na zahrádce. Život si často osladí čokoládou, kterou miluje. Sama si zajde do obchodu, vypere si a uklidí.

Podle syna paní Libuše se maminka zajímá o dění kolem sebe. Sleduje zprávy, na velké svátky chodí do kostela nebo také ráda navštěvuje školní besídky, kde účinkují její pravnoučata.

Ráda jezdí na návštěvu ke své vnučce, která je členkou operního souboru Národního divadla v Praze. „Do Prahy jsme jezdili pravidelně na výlety s celou rodinou, už když byly děti malé. Chodili jsme rádi po památkách. Teď jezdím se synem. Naposledy jsme byli v Národním divadle, dostala jsem k narozeninám čestnou vstupenku na operu Libuše. Byl to obrovský zážitek,“ vzpomíná jubilantka a už se těší na září, kdy má být v Šáreckém údolí představení Prodané nevěsty.

Kromě kytice a dárkového koše si z radnice odnášela Libuše Šubová ještě další dárek, a to pozvánku do senátu od Miroslava Adámka. „Když si naplánujete cestu do Prahy, určitě se mi ozvěte, rád vás v senátu osobně provedu,“ nabídl starosta paní Libuši, kterou pozvání velice potěšilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…