Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

04.05.2024 16:31 | Tisková zpráva

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření kořenové zóny stromů technologií AirSpade – pneumatickým rýčem. V místě prací je nutné přejít na druhou stranu ulice.

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Ošetření spočívá ve vyfoukání původní zeminy z kořenové zóny pneumatickým rýčem a dosypání strukturálního substrátu ke kořenům, následně se povrch zamulčuje štěrkem a ošetřený strom se důkladně zalije. Optimální je ošetření opakovat po 5 – 7 letech. Tento zásah umožní přežití stromů v náročném městském prostředí další roky.

Citlivé odstraňování substrátu je založeno na principu dopadu úzkého proudu usměrněného vzduchu na drobné komory v půdě. Ty pod tlakem explodují a půda se uvolňuje. „Tento způsob je tak efektivní, že stačí sebemenší obsah vzduchu v půdě, abychom dosáhli požadovaného efektu i na velmi zhutněných stanovištích. Naopak okolo povrchu kořenů stromů, jež mají povrch zaoblený bez vzduchových mezer, proud neškodně obtéká a nedochází tak žádnému poškození,“ vysvětlil jednatel TST Jan Pávek.

Podle potřeby zvoleného zásahu se odstraňuje svrchní vrstva do 10 cm, nebo hlubší profily i více než 30 cm. Odstraněný substrát se nahrazuje novým, obsahující složky speciální pro potřeby daného stanoviště a stromu.

„Použitím vhodného složení substrátu umožníme vsakování povrchové vody a stálou přítomnost půdního vzduchu,“ uvedl jednatel. Technické služby Tábor ošetření stromů provádějí nejen ve veřejné zeleni, ale i u soukromých majitelů.

Město Tábor děkuje občanům, kteří procházejí třídou 9. května, za pochopení. Práce tu potrvají do 6., maximálně do 7. května 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …