Zemědělci ze všech regionů Zlínského kraje oslavili v Kroměříži dožínky

26.08.2024 10:23 | Tisková zpráva

Zemědělci ze Zlínského kraje oslavili v Kroměříži konec žní dožínkovou slavností. Návštěvníkům představili své dovednosti i pestré kroje ze všech oblastí kraje. Akci zahájil dožínkový průvod krojovaných městem. Účastníky akce pak na Velkém náměstí přivítal starosta Kroměříže Tomáš Opatrný.

Zemědělci ze všech regionů Zlínského kraje oslavili v Kroměříži dožínky
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Dožínky Zlínského kraje se už staly nedílnou součástí společenského života v Kroměříži. Jsou oslavou ukončení žní, oslavou úrody, ale i oslavou zemědělců. Děkuji jim za jejich usilovnou práci, píli a námahu a za to, že díky nim máme tak rozmanitou nabídku regionálních potravin na svých talířích,“ uvedl Opatrný.

Při slavnostním zahájení dožínek na Velkém náměstí převzal krajský hospodář dožínkový věnec. Hejtman Radim Holiš ho přebíral opět oblečený ve valašském kroji. „Děkuji vám všem, kteří jste přišli v kroji a kteří se staráte o to, aby tradice ve Zlínském kraji nezůstaly někde schované, ale abychom s hrdostí ukázali, že máme na co navazovat,“ řekl Holiš. Do Kroměříže ale přišel hlavně vzdát hold zemědělcům. „Děkuji vám za nás za všechny za to, jak se staráte o pole a stáda. Tvoříte hodnoty, které my všichni potřebujeme. Vážíme si toho a s úctou a respektem vám děkujeme,“ ocenil Holiš.

Žně ve Zlínském kraji jsou u konce, postupovaly oproti minulému roku rychleji. Výnosy jsou ale oproti loňsku horší. U hlavní plodiny, pšenice ozimé, činí podle údajů ministerstva zemědělství výnos 7,21 tuny na hektar, u ječmene jarního 6,20 a u řepky 2,58 tuny na hektar. Celková produkce obilovin v České republice dosahuje podle ministerstva přes sedm milionů tun, což by přes pokles výnosů oproti minulému roku mělo stačit pro zajištění domácí spotřeby obilovin.

Program dožínek zahrnoval jarmark, folklorní vystoupení, výstavu zemědělské techniky, koncerty i děkovnou mši svatou za úrodu. Dožínky Zlínského kraje pořádá Okresní agrární komora Kroměříž a město Kroměříž ve spolupráci s Domem kultury v Kroměříži a za finanční podpory Zlínského kraje. Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byly oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit.

Dožínky se v Kroměříži konaly do roku 1974, tradice byla opět obnovena až v roce 2007. V Kroměříži se pořádají proto, že na Kroměřížsku zemědělci pravidelně dosahují nejvyšších výnosů ve Zlínském kraji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín a firma Recovera představily nový způsob zpracování gastroodpadu

16:14 Vsetín a firma Recovera představily nový způsob zpracování gastroodpadu

Město Vsetín učinilo další krok v rozvoji nakládání s odpady. V areálu Technických služeb Vsetín pře…