Zlín: Je tady Festival dechových orchestrů a folklorních souborů

21.08.2024 16:48 | Tisková zpráva

Po dvou letech se do Zlína vrací mezinárodní Festival dechových orchestrů a folklorních souborů FEDO ZLÍN 2024. Město ovládnou lidoví zpěváci, tanečníci a muzikanti od 22. do 25. srpna 2024.

Zlín: Je tady Festival dechových orchestrů a folklorních souborů
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Letos  poprvé se organizace festivalu FEDO ujalo město Zlín. Naváže na práci Hudebního sdružení Zlín, které v roli hlavního organizátora stálo předchozích 20 ročníků.

„Mezinárodní festival FEDO Zlín patří již od roku 1982 k významným akcím spojených se Zlínem a blízkým okolím, a stal se neodmyslitelnou součástí zlínského kulturního kalendáře. Město nyní převzalo závazek, v tradici pořádání jedné z největších a oblíbených akcí, pokračovat. Rád bych proto poděkoval všem tvůrcům, kteří se o popularizaci dechovky a folkloru ve Zlíně zasloužili a svým úsilím a obětavostí vybudovali festivalovou tradici s vysokou úrovní,“ vzkázal primátor města Zlína Jiří Korec.

Během čtyř festivalových dní 21. ročníku FEDO Zlín 2024 se na náměstí Míru, parku Komenského a dalších místech ve Zlíně a okolí představí přibližně 800 hudebníků a mažoretek z tuzemska i zahraničí.

„Jsme potěšeni, že letos přijaly pozvání na festival dva soubory z partnerského města Chorzów. Jedním z nich je i folklorní skupina, která představí tradiční polský repertoár písní a tanců. Návštěvníky ale čeká i atraktivní hudební nabídka umělců z Itálie, Slovenska a dokonce i vystoupení exotického souboru z Tchaj-wanu. Program festivalu je ale současně reprezentativní a jedinečnou přehlídkou naší kvalitní zlínské amatérské kultury, která odráží moravské zvyky a tradice,“  uvedla náměstkyně primátora města Zlína pro oblast kultury Martina Hladíková.

Festival FEDO začíná ve čtvrtek 22. srpna 2024. Program zahájí na náměstí Míru v 18.15 hodin primátor města Zlína Jiří Korec. Následovat bude zahajovací koncert Velkého dechového orchestru města Zlína a poté společné představení cimbálové muziky Sylván a skupiny neslyšících tlumočníků Hands Dance, která se věnuje uměleckému tlumočení do znakového jazyka.

V pátek 23. srpna 2024 se od 14 hodin mohou lidé v centru města zaposlouchat do hudebních upoutávek účinkujících muzik a o hodinu později již začne hlavní program na náměstí Míru. Přehlídka umění muzikantů, zpěváků a tanečníků potrvá do pozdních večerních hodin. Souběžně bude probíhat festival v parku Komenského. Od 17 do 19 hodin vystoupí v parku orchestry zlínských Základních uměleckých škol a v 19:30 hodin začne Beseda u cimbálu se třemi zlínskými folklorními soubory. Své umění večer předvede Vonica, Bartošův soubor a Kašava.

Sobotní den 24. srpna 2024 nabídne Zlíňanům tradiční společný průvod všech souborů městem. Vyrazí v 10 hodin od 21. budovy a povede ulicí J. A. Bati přes tržiště Pod Kaštany až na náměstí Míru. Tady bude už od 9. hodiny ranní vyhrávat DO Malenovjanka, kterou vystřídá v 11.30 hodin společné vystoupení orchestrů nazvaný Monstrkoncert. Um folklorních souborů, dechových orchestrů a pochod mažoretek s neodmyslitelnou hůlkou budou diváky bavit na náměstí Míru až do pozdních večerních hodin. V parku Komenského se od 17.30 h představí dixielendové orchestry, které budou hrát až do půlnoci. Poslední den festivalu se přesune do vizovické sokolovny a na kolonádu do Luhačovic. Podrobný festivalový program je v příloze této zprávy.

Na organizaci festivalu spolupracuje Hudební sdružení Zlín, Velký dechový orchestr Zlín, Avion Big Band, Bartošův soubor, město Vizovice a Lázně Luhačovice.

Akce se koná pod záštitou ministra kultury ČR Martina Baxy, primátora města Zlína Jiřího Korce a hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pelhřimov: Vzájemná spolupráce církve a města nabízí cestu k rozvoji

16:14 Pelhřimov: Vzájemná spolupráce církve a města nabízí cestu k rozvoji

V uplynulých dnech se na pelhřimovské radnici uskutečnilo důležité jednání mezi představiteli římsko…