Znojmo: Barokní kašna se sochou sv. Václava se dočkala péče od restaurátorů

15.10.2024 16:48 | Tisková zpráva

Hlavní dominanta Václavského náměstí ve Znojmě, barokní kašna se sochou sv. Václava, prochází v posledních měsících a týdnech opravou pod vedením odborného restaurátora. Socha hlavního patrona zemí Koruny české byla zbavena mechů a lišejníků, odstraněny byly také nepatřičné povrchové nánosy a nevhodné opravy. Vyspravují se drobné trhliny a celkový vzhled sochy. Nezapomíná se ani na zlacení kovových doplňků díla.

Znojmo: Barokní kašna se sochou sv. Václava se dočkala péče od restaurátorů
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Restaurátorský záměr byl vypracován v únoru 2024, práce byly zahájeny na začátku června. Hotovo by mělo být na konci října. „Děkuji paní místostarostce Beranové a minulému vedení města, že práce na této mimořádné kulturní památce našeho města zadalo. Kašna původně zdobila barokní zahradu kláštera klarisek v areálu dnešní obchodní akademie. Po demolici středověkého kostelíku sv. Petra v sousedství kláštera vzniklo dnešní náměstí a kašna se stala jeho středobodem. Samotná barokní socha sv. Václava původně zdobila barokní fontánu na Horním náměstí. Po její demolici v roce 1897 byla socha uklizena do muzea a odtud v roce 1929, u příležitosti svatováclavského milénia, našla finální uplatnění na tehdy Otakarově, nově Václavském náměstí,“ říká místostarosta Jiří Kacetl.

Zhotovitelem restaurátorských prací je MgA. Jiří Helma, který se v minulosti podílel na zrestaurování kaple Panny Marie Bolestné v ulici Napajedla ve Znojmě. Mezi jeho další díla patří také replika kašny na Mikulášském náměstí, která Znojmu poskytla další vodní prvek.

Kašna na Václavském náměstí má svoji úlohu i o Vánocích. „Během adventu je tato kašna každoročně bohatě zdobena a je součástí vánoční výzdoby města Znojma, proto si určitě zaslouží naši pozornost,“ dodává starosta František Koudela.

Socha sv. Václava pochází z počátku 18. století z dílny moravského barokního sochaře Michaela Mandíka. Stojí na čtyřbokém žulovém podstavci se zkosenou hranou a zdobenou hlavicí. Svatý Václav má na hlavě vévodskou korunu, v pravé ruce drží zemský praporec a v levé erb s přemyslovskou orlicí. Jeho plášť a oděv nejsou složitě zdobeny, ale jsou precizně zpracovány. Hlavice podstavce je bohatě zdobena rostlinnými motivy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Rudolf Salvetr byl položen dotaz

Chápu vás dobře, že máte dojem, že žijeme v blahobytu?

A k tomu navyšování věku odchodu do důchodu. Proč bychom měli do důchodu odcházet skoro nejdéle ze všech zemí v EU? Vám se to říká, že se dá po 60 pracovat, když jste v politice. Ta se opravdu dá dělat i v pozdějším věku, ale jak k tomu přijdou lidé, co dělají třeba manuálně, jsou celý den na nohách...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Znojmo: Barokní kašna se sochou sv. Václava se dočkala péče od restaurátorů

16:48 Znojmo: Barokní kašna se sochou sv. Václava se dočkala péče od restaurátorů

Hlavní dominanta Václavského náměstí ve Znojmě, barokní kašna se sochou sv. Václava, prochází v posl…