Znojmo: Historický průvod bude podle Koukala

24.08.2011 14:48

Pořádající agentura MVP agency vyhrála výběrové řízení na realizaci Znojemského historického vinobraní mimo jiné proto, že zdůrazňovala ve svém konceptu návrat k původní tradici.

Znojmo: Historický průvod bude podle Koukala
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Tu založil již v roce 1967 František Koukal. Tento nápaditý člověk s romantickým srdcem dokázal svými schopnostmi i nadšením nakazit stovky lidí s nimiž vytvořil akci, která neměla ve světě srovnání. Hned v prvním roce do Znojma přijelo sto tisíc návštěvníků a sláva vinobraní se roznesla doslova po celé Evropě.

Vyvrcholením vinobraní jsou každoročně historické průvody krále Jana Lucemburského.

Letos jej ztvární charismatický herec Petr Vaněk, který účinkoval například ve filmech Tobruk, či Ženy v pokušení. V roli královny Elišky bude po jeho boku stát krásná herečka, rodačka ze Znojma Martina Válková - Preissová, kterou návštěvníci znají třeba ze seriálů Přešlapy nebo Nemocnice na kraji města- nové osudy.

„Ve Znojmě se zrodilo mnoho krásných a úspěšných žen. Jednou z nich je bezesporu Martina Válková- Preissová. Jsme moc rádi že přijala letos roli královny a triumfálně se vrátí domů po boku krále Jana," uvedl starosta MUDr. Zbyšek Kaššai.

Pořádající agentura kontaktovala dědice Františka Koukala a získala jejich souhlas pro použití původních scénářů. Poprvé od roku 1990, kdy byla tradice Znojemského vinobraní znovuobnovena, se tak budou historické části vinobraní konat s využitím původních textů. "Stále není ukončen náš spor s městem o porušení autorských práv mého otce, ale nadšenci z pořádající agentury MVP agency mě přesvědčili, že to myslí vážně. Pro letošní rok jsme se proto dohodli na spolupráci. Doufám, že se jim podaří, i přes značně krátký čas, který mají na přípravu, předvést co nejvíc z původních otcových nápadů. Každopádně jim držím palce," uvedl Jiří Koukal, syn zakladatele vinobraní.

Všechny texty budou jen nepatrně upravovány a kráceny, ale bude použit jazyk, který František Koukal zrekonstruoval z různých dobových záznamů. Původní tradice by měla rozkvést v rukou zkušeného divadelního režiséra Janka Jirků. "Po přečtení původních scénářů a hlavně toho z roku 1967, kdy Znojmo navštívilo a průvod vidělo přes sto tisíc diváků, jsem byl naprosto konsternován velkolepostí práce, která neměla ve světě ve své době obdoby," uvedl režisér Jirků. Některé scény z původního scénáře se přesto realizovat nebudou. "Nejsou na ně buď prostředky nebo dostatek času na přípravu, který měl František Koukal k dispozici. Naší snahou ovšem je, aby se započala cesta, která povede k věrné rekonstrukci scénářů pana Koukala," doplnil režisér.

V průvodu půjde okolo čtyřista historických postav. Nebudou chybět jezdci na koních i povozech a spousty pěších v dobových kostýmech - krásnými znojemskými dívkami počínaje a městskou chudinou konče. Aby byl průvod nejen vizuální podívanou, ale i potěchou pro uši, bude v něm na padesát bubeníků a trubačů. Většina účastníků průvodu je ze Znojma, půjdou v něm třeba skauti, vodáci, modelky z místního studia a celá řada individuálních zájemců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…