Znojmo: I z těžké doby můžeme čerpat sílu

22.08.2024 16:48 | Tisková zpráva

Znojmo si ve středu, 21. srpna 2024, připomnělo 56. výročí srpnových událostí roku 1968. Členové vedení města, představitelé různých spolků a sdružení a desítky občanů se sešli u památníku obětem 3. československého odboje v Horním parku.

Znojmo: I z těžké doby můžeme čerpat sílu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Starosta města František Koudela v úvodu svého proslovu krátce shrnul události 21. srpna, které na dlouhá desetiletí poznamenaly další směřování naší země a které, podle jeho slov, nebyly jen útokem na naši suverenitu, ale také útokem na naši národní hrdost a touhu po svobodě. „Ve Znojmě, stejně jako v celé naší zemi, lidé se strachem a úzkostí sledovali, jak se jejich sny mění v noční můru. Protože to není tak dávno, tak si někteří z vás živě pamatují ten pocit bezmoci, když se naše města zaplnila cizími vojenskými jednotkami. Jiní si možná pamatují odvahu těch, kteří se postavili na odpor, byť v tu chvíli marně. Každý, kdo tuto dobu zažil, si nese v srdci svou vlastní vzpomínku na tento temný den,“ řekl starosta.

Vzápětí dodal, že vedle připomínání si těchto tragických událostí je zároveň velice důležité uctít památku všech, kteří v ony osudné dny a v letech následných represí trpěli. „Mnozí ztratili své životy, jiní byli perzekuováni, vězněni nebo nuceni opustit své domovy. Jejich oběť nesmí být zapomenuta,“ zdůraznil Koudela.

Jakkoli temné bylo období po srpnu 1968, odhodlání a naděje národa naštěstí podle starosty nikdy nepohasly. „I z této těžké doby můžeme čerpat sílu. Ukázala nám, že i přes všechny těžkosti a útlak, duch našeho národa zůstává nezlomen. I když jsme byli donuceni mlčet, v našem nitru zůstala touha po svobodě a spravedlnosti. A nakonec, i když to trvalo dlouhá léta, jsme se dočkali svobody, po které jsme toužili,“ uvedl starosta. „Dnes, když se ohlížíme zpět, vidíme nejen bolest a utrpení, ale i sílu a odvahu našeho lidu. Vidíme, jak hluboce zakořeněná je v naší společnosti touha po svobodě a demokracii. A je na nás, abychom tuto touhu chránili a předávali ji dalším generacím,“ zakončil Koudela.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na Severním sídlišti byl slavnostně otevřen zrevitalizovaný vnitroblok

19:06 Mladá Boleslav: Na Severním sídlišti byl slavnostně otevřen zrevitalizovaný vnitroblok

V úterý 10. září odpoledne byl slavnostně otevřen zrevitalizovaný vnitroblok na Severním sídlišti. S…