Znojmo: Nájemné nevzroste. Radní rozhodli o neuplatnění inflační doložky

17.10.2024 22:31 | Tisková zpráva

Znojmo aktivně podporuje své obyvatele i místní podnikatele. Rada města rozhodla, že v roce 2024 nezvýší nájemné za komerční prostory a pozemky o inflační doložku. Toto rozhodnutí přichází v době, kdy inflace dosáhla 10,7 % za rok 2023, což je výrazný nárůst oproti předchozím letům. Rostoucí inflace má významný dopad na ekonomiku a životní náklady obyvatel.

Znojmo: Nájemné nevzroste. Radní rozhodli o neuplatnění inflační doložky
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

V únoru letošního roku bývalé vedení města schválilo postupné navýšení nájemného ve vybraných městských bytech na 72 korun za metr čtvereční za měsíc. „Další zvyšování nájemného v městských bytech rozhodně neplánujeme. Naší prioritou je podpora občanů i místních podnikatelů, kteří čelí rostoucím nákladům v důsledku ekonomické a energetické krize. Společně s kolegy jsme vzali v potaz současnou ekonomickou situaci a rozhodli jsme nezvyšovat nájemné, což by mělo podnikatelům pomoci překonat obtížné období,“ vysvětluje starosta města Znojma František Koudela.

Toto rozhodnutí představuje významný krok ve prospěch nájemců, kteří se již nyní potýkají s vysokými životními náklady.

V minulosti město již podobná rozhodnutí učinilo. „V roce 2022 jsme kvůli dopadům koronavirové krize schválili pro obyvatele města Znojma balíček „První pomoc při inflaci a růstu cen“.  Jednalo se o 10 konkrétních kroků pomoci pro nejpostiženější domácnosti. Jedním z kroků byla i fixace nájemného, kdy se město zavázalo, že v roce 2023 neuplatní inflační doložku,“ upřesňuje místostarosta Jakub Malačka.

Inflační doložka

Inflační doložka v nájemních smlouvách umožňuje obcím pravidelné zvyšování nájemného podle výše inflace. Tento mechanismus sice pomáhá pronajímatelům chránit hodnotu jejich investic, ale pro nájemce představuje další finanční zátěž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Znojmo: Nájemné nevzroste. Radní rozhodli o neuplatnění inflační doložky

22:31 Znojmo: Nájemné nevzroste. Radní rozhodli o neuplatnění inflační doložky

Znojmo aktivně podporuje své obyvatele i místní podnikatele. Rada města rozhodla, že v roce 2024 nez…