David (SPD): Evropská unie žaluje Maďarsko

08.10.2024 10:21 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k žalobě Evropské komise na Maďarsko kvůli zákonu o suverenitě

David (SPD): Evropská unie žaluje Maďarsko
Foto: Archiv Ivana Davida
Popisek: Ivan David

Evropská komise oznámila, že žaluje Maďarsko kvůli jeho „zákonu o suverenitě“ přijatém v prosinci loňského roku. Zákon má mimo jiné přinést větší transparentnost ohledně cizího vlivu na politiku země.

Evropská komise Von der Leyenové žaluje Maďarsko k Evropskému soudnímu dvoru (ESD) kvůli zákonu proti cizímu vlivu, který schválila Budapešť. Bruselský úřad ve čtvrtek oznámil, že požádal o „urychlený proces“ u soudu se sídlem v Lucemburku. Obviňuje Maďarsko z „omezení svobody projevu a dalších základních práv“ pravomocí vytvořenou zákonem.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 13800 lidí

Maďarské národní shromáždění schválilo zákon o suverenitě v prosinci 2023. Budapešť chce zákonem zakročit proti médiím a agentům ovládaným ze zahraničí. Nový úřad dostal pravomoci prověřovat lidi a organizace, které dostávají zahraniční finanční prostředky a ovlivňují veřejnou debatu v zemi. Úřad nemá pravomoc zakazovat média a spolky podezřelé z cizího vlivu, ale může zveřejňovat cizí vlivy v pravidelných zprávách.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó před přijetím zákona mimo jiné obvinil Washington z řízení opozice v Maďarsku. Evropská komise již v únoru zahájila řízení s Maďarskem kvůli novému zákonu. Brusel tehdy uvedl, že zákon na obranu národní suverenity porušuje svobodu projevu a svobodu sdružování.

Podle maďarského politologa George Szamuelyho je Maďarsko pod tlakem jak ze strany EU, tak Washingtonu, aby se neodvažovalo jít nezávislou cestou.

Maďarský premiér Viktor Orbán plánuje ve středu vystoupení v Evropském parlamentu, kde bude poslancům podávat zprávy o předsednictví své země v Radě. Pozorovatelé předpokládají, že není náhoda, že „Uršulina žaloba“ byla podána těsně předtím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 9 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Můžeme to nazývat, jak chceme, stejně se z toho vyklube antisemitismus

16:21 Štěpánek (Trikolora): Můžeme to nazývat, jak chceme, stejně se z toho vyklube antisemitismus

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k některým reakcím na události na Blízkém východě