David (SPD): „Strategický dialog“ zemědělce neoblafne

30.01.2024 14:07 | Zprávy

Jako „lži a vykrucování“ popisuje europoslanec za SPD nový přístup Evropské komise k zemědělcům. Možnosti těchto manipulací ale podle něj bruselská byrokracie značně přeceňuje, zemědělci se sliby „strategického dialogu“ oblafnout nenechají.

David (SPD): „Strategický dialog“ zemědělce neoblafne
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Europoslanec Ivan David

Před týdnem jsem se ve Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu zúčastnil setkání s komisařem Marošem Šefčovičem, který byl nově pověřen řízením a koordinací Dreen Dealu, když se komisař Frans Timmermans definitivně znemožnil a rezignoval. Zatímco Timmermans je arogantní fanatik, Šefčovič je splachovací úředník a diplomat. Při možnosti položit mu otázku jako koordinátor frakce Identita a demokracie jsem ho označil jemněji, jako pragmatického.

Zatímco technokrati a racionálně uvažující veřejnost očekává opuštění nebo alespoň zmírnění šíleného Green Dealu, my, kteří máme přímou zkušenost s chováním Evropských struktur, víme, že se nic takového nestane.

Green Deal světové klima neovlivní, ale zničí hospodářství a sociální situaci většiny občanů Evropské unie. Cílů bude dosaženo. Aspoň částečně.

Koordinátoři a další členové výboru říkali to, co je už dnes všeobecně známo. „Nová zemědělská politika“ Evropské unie postavená na závazných cílech Green Dealu a speciálním podprogramu pro zemědělství „From farm to fork“ (z farmy na vidličku) společně s další redukcí podpory zemědělství (úspor má být využito pro podporu ukrajinského režimu) vede k destrukci zemědělství v zemích Evropské unie (čím jsou chudší, tím více). K tomu silně přispívá dominance obchodu nad zemědělskou prvovýrobou. Ta vede k růstu dovozu z mimounijních oblastí náhradou za omezení produkce v Unii. Velkoobchod i maloobchod ovládají nadnárodní korporace, zatímco oficiální Brusel se tváří, že mu záleží na rodinných farmách, které prý hospodaří ekologicky. Obrovské korporace se zmocňují i výroby a zpracování a malé farmy s nimi nemohou efektivitou soutěžit a zanikají. Průměrný věk zemědělců roste, venkov se vylidňuje.

Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova je opravdu PRO zemědělství a rozvoj venkova, jenže na vývoj nemá páky. Ty drží zelení užiteční idioti ve Výboru pro životní prostředí a hlavně korporace, které fakticky řídí Evropskou unii.

Komisař Maroš Šefčovič čelil stížnostem a otázkám poslanců s profesionálním diplomatickoúřednickým úsměvem, aniž by hnul brvou. Poslanci mu připomínali růst všech vstupů do zemědělství, zatímco výkupní ceny stagnují nebo rostou nepatrně, připomínali mezinárodní smlouvy, které vedou a povedou k likvidující konkurenci, protože zahraničí není pod tlakem „klimatických cílů“ a jiných předpisů EU. Připomínali nepřiměřené požadavky vyplývající z Green Dealu. A samozřejmě poukazovali na masové protestní akce zemědělců v Nizozemí, Německu, Francii, Polsku, Rumunsku, atd.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Hloupá klišé. Nebo přímo dezinformace?

9:03 Lachnit (ANO): Hloupá klišé. Nebo přímo dezinformace?

Vinou celé řady politiků, ale především vinou médií – ať už to jsou deníky, časopisy nebo televizní …