David (SPD): Zklamání pro Kyjev. České nákupy zatím zajistily pouze 45 000 granátů

08.08.2024 17:02 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nákupům munice pro Ukrajinu.

David (SPD): Zklamání pro Kyjev. České nákupy zatím zajistily pouze 45 000 granátů
Foto: Archiv ID
Popisek: MUDr. Ivan David, europoslanec za SPD

Zklamání pro Kyjev: České nákupy zatím zajistily pouze 45 000 granátů

Měla to být spása poté, co Západ nebyl schopen dodat tolik granátů, kolik slíbil. Iniciativa českého prezidenta Petra Pavla nakupovat munici na mezinárodním trhu.Iniciativa českého prezidenta Petra Pavla, bývalého generála NATO, obstarat munici pro Ukrajinu na světovém trhu, podle očekávání narazila na překážky. List Neue Züricher Zeitung uvedl, že zatím dorazilo pouze 45 000 z 800 000 granátů slíbených v únoru a že do konce roku bude dosaženo maximálně půl milionu.

Pavel inkasoval peníze ze zemí EU a mimo jiné získal 576 milionů eur z Německa (bývalý český ministr obrany Tomáš Kopečný dokonce v květnu hovořil o více než 600 milionech), 250 milionů z Nizozemska a 200 milionů z Belgie. Za 1,5 miliardy eur mělo být zakoupeno 500 000 toužebně očekávaných dělostřeleckých granátů NATO ráže 155 milimetrů a dalších 300 000 sovětských ráže 122 milimetrů. Ceny se však zdvojnásobily; od roku 2022 se dokonce zčtyřnásobily.

Iniciativa byla oznámena na mnichovské bezpečnostní konferenci poté, co dodávky granátů na Ukrajinu z evropského obranného průmyslu v roce 2023 výrazně zaostaly za očekáváním. Není divu, že Pavel k takovému kroku přistoupil. V rozhovoru v červnu 2023 dokonce vyzval k internaci všech Rusů žijících v západní Evropě. V květnu letošního roku Pavel překvapivě prohlásil, že představy, že by Ukrajina mohla znovu získat kontrolu nad ztracenými územími, jsou naivní.

Kopečný sice řekl, že česká iniciativa sloužila i k tomu, aby si země NATO navzájem nekonkurovaly na muničním trhu, přesto výpočet nevyšel. Zpráva v The Times z konce června také uvedla, že kvůli vysoké poptávce maloobchodníci dlouho zdržovali zboží a čekali na ještě vyšší ceny. Další iniciativa Čechů v oblasti zadávání zakázek by tak mohla vyvolat další cenový nárůst.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM: Řekněme Fialovi a jeho pohůnkům v krajích STAČILO!

4:31 KSČM: Řekněme Fialovi a jeho pohůnkům v krajích STAČILO!

Již za nedlouho proběhnou v České republice volby do zastupitelstev krajů. Krajské volby, ač si to m…