Decroix (ODS): Jak to bude fungovat? Co mám udělat? Pomůže mi někdo?

09.10.2022 10:06 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke státní pomoci při energetické krizi.

Decroix (ODS): Jak to bude fungovat? Co mám udělat? Pomůže mi někdo?
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

Co potřebuju vědět jako normální máma o energiích? Jak to bude fungovat? Co mám udělat? Pomůže mi někdo?

V pátek jsem si to při úklidu (co jiného v pátek bez dětí, že jo) trošku sesumírovala.

Co do Vánoc?

Letos platí od října úsporný tarif. Takže za energie platím pořád tolik, kolik mám ve smlouvě od dodavatele, ale stát mi dá na energie 2000 Kč až 3500 Kč (ne měsíčně, ale do konce roku sakumprásk)  Kolik přesně si mohu vypočítat zde : https://www.energiezamene.cz/kalkulacka

Je dobrý, si k tomu vzít fakturu od dodavatele energií, pokud nejsem génius a neznám svou spotřebu nebo druh tarifu zpaměti. Ještě se tam taky odečítá poplatek za obnovitelné zdroje, ne moc, ale taky nějaká koruna.

Pokud platím zálohy přes inkaso nebo sipo, strhne se mi z mého účtu už záloha ponížená o úsporný tarif. Nemusím dělat nic.

Pokud platím zálohy trvalým příkazem, buď platím dál stejnou částku a usporný tarif zaplacený státem dodavateli se mi odečte z konečné faktury na konci roku, nebo potřebuju zálohy snížit už teď a domluvím s dodavatelem.

A příští rok?

Příští rok se cena mění. Je zastropovaná, jak pro plyn tak elektriku. O kolik budu platit míň si nikde nevypočítám, vypočítá to za mě dodavatel a pošle mi nové rozpisy záloh. Je taky možný, že mám smlouvu sjednanou výhodně a cenu mám zafixovanou nižší než strop, pak budu platit pořád tu nižší. To mi taky pošle dodavatel. Takže zase nemusím nic.

Jenže, co když na to pořád nemám?

Pak si udělám domácí rozpočet a zjistím, kolik platím za bydlení, energie, poplatky a kolik za zbytné blbosti (fakt tam jsou, máme to tak všichni) a propočítám kam až mě pustí mé příjmy. Buď zjistím, že někde něco můžu osekat, odpustit si a tak, nebo to prostě nevychází a mám problém. Budu potřebovat pomoc.

Pomoci mi může příspěvek na bydlení. Jak moc zjistím ZDE. Je to trochu otrava, papírování a klikání, ale zvládnu to nebo jim zavolám na infolinku.

Jenže když se daří, tak se daří…

Co když se mi potom rozbije pračka, vítr odnese střechu, dítko pojede na výlet, co není úplně zadarmo, nebo mě nepříjemně překvapí jiný výdaj, na který nemám nebo nebudu mít. Nebo mi jen přijde fakt vysoká konečná faktura za energie na konci roku. Ne, nevezmu si půjčku ani ďábelsky drahý spotřebitelský úvěr. Pomoc může opět stát formou mimořádné okamžité pomoci. (A prosím netvrďte mi, že je Vám to blbý, protože je to lepší řešení, než se zasekat do dluhů). Jasně na dovolenou ani vánoční dárky pomoc neplatí, ale na mnohé ostatní nepředvídané, náhlé náklady rodiny ano, tady jsou sepsaný, včetně postupu jak žádat ZDE.

Za mě domácnost zas na chvilku porovnaná a tohle docela taky. Co myslíte? Chybí Vám tam něco?

P.S. Jestli potřebujete pomoc, napište

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svobodní: Markéta Šichtařová vyhlásila Chartu 24

10:21 Svobodní: Markéta Šichtařová vyhlásila Chartu 24

Na happeningu Svobodných na pražském Petříně, v den 20. výročí vstupu České republiky do Evropské un…