Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje

22.05.2024 9:15 | Komentář

Vláda Petra Fialy se chová velmi hanebně a asociálně nejen k většině skupin českých občanů, včetně těch nejzranitelnějších jako jsou senioři, zdravotně postižení a pracující rodiny s dětmi, ale rovněž i k územním samosprávám – k obcím a krajům. Přestože verbálně deklaruje, jak jsou pro ni obce a kraje důležité. Realita je však naprosto opačná.

Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Je již známým faktem, že současná vláda v rámci tzv. konsolidačního balíčku výrazně snížila podíl krajů a obcí na celkovém ročním výnosu z tzv. sdílených daní, tedy daně z příjmu
a daně z přidané hodnoty.V úhrnu jde ročně o stovky milionů korun, o které naše obce a kraje – a jejich občané – zcela bezdůvodně přijdou.

Diskriminace krajů, hlavně pak Středočechů

Náš Středočeský kraj tak kvůli svévolnému rozhodnutí Fialovy vlády a hlasování jejích poslanců ve Sněmovně přijde v následujících dvou letech zhruba o 300 milionů korun, což je nebetyčný zářez do našeho krajského rozpočtu, který ohrozí a sníží kvalitu a dostupnost veřejných služeb poskytovaných krajem: vlakové a autobusové dopravy, sociální péče, zdravotnictví či středního školství.

Přičemž kvalita a dostupnost  těchto krajem poskytovaných veřejných služeb, a ve středních Čechách zvlášť,  je ohrožena i systémově, nelogickým, nespravedlivým a diskriminačním  nastavením podílu našeho kraje na vybraných sdílených daních v rámci zákona o tzv. rozpočtovém určení daní. Jde o to, že jedna skupina krajů dostává v přepočtu na jednoho obyvatele významně méně finančních prostředků, než kraje ostatní. A mezi takto dlouhodobě poškozované kraje patří na prvním místě ten náš, Středočeský, který dostává v přepočtu na jednoho obyvatele 9400 korun ročně, zatímco například Kraj Vysočina 13 700 korun. Proč?

Jde hlavně o to, že nyní se výnosy z vybraných sdílených daní dělí mezi jednotlivé kraje podle pravidel, kritérií a statistických údajů, stanovených a platných v roce 2004. A toto vše se od té doby výrazně změnilo. Jde mj. o počet obyvatel, délku silnic, počet studentů středních škol, počet výjezdových skupin záchranné služby či o rozlohu kraje.

O co jde?

Uvědomme si totiž, že ve Středočeském kraji od roku 2004 vzrostl počet obyvatel (a to hovoříme jen o těch trvale přihlášených k pobytu, reálná skutečnost je výrazně vyšší) o 300 tisíc osob! A že zatímco parametry, rozhodné pro nastavení rozpočtového určení daní pro obce, jsou naprosto správně a logicky každoročně přepočítávány podle aktuálních dat, u krajů tomu tak není. Což je zásadní a nepřijatelná chyba.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Mgr. Tomáš Doležal, Dis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

Myslíte, že u Ústavního soudu uspějete?

Dobrý den, myslíte, že máte šanci uspět u ÚS se zrušením ustanovení konsolidačního balíčku? Zatím soud žádné obdobné stížnosti nevyhověl. A nezkoušelo už stížnost podat ANO? Na co při stížnosti spoléháte ?Co přesně vlastně chcete zrušit? A kde najdu seznam těch, co návrh také podepsali? Vidím, že od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Kdo fantazíruje o ruském míru diktovaným Putinem, jde proti zájmům ČR

23:07 Ministr Jurečka: Kdo fantazíruje o ruském míru diktovaným Putinem, jde proti zájmům ČR

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k volání po míru.