Dostál (Stačilo!): Kritici premiéra Orbána jsou jsou slepí jak krtci

26.07.2024 10:01 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k válce na Ukrajině.

Dostál (Stačilo!): Kritici premiéra Orbána jsou jsou slepí jak krtci
Foto: XTV
Popisek: Europoslanec Ondřej Dostál

Právě jsem měl zajímavý rozhovor s europoslancem Farským na Českém rozhlase. Prezident Pavel dnes řekl, že o Ukrajině je nutno jednat s Čínou a Ruskem. Je v tomto kontextu postup Orbána, který JEDNAL s Čínou a Ruskem (též Ukrajinou a Donaldem Trumpem), vizionářský, realistický, či odsouzeníhodný?

Já jsem přesvědčen, že nás ve 21. století čeká prostředí multipolárního světa a odklon od jednostranné dominance Západu (nejde o přání, jde o realistický odhad vývoje). V tomto paradigmatu je postup pana Orbána správný (kdežto jeho kritici jsou slepí jak krtci). Koneckonců, i Zelenský si s Trumpem telefonoval na téma míru. Ukrajinský konflikt byl od počátku střetem velmocí a jen jednáním mezi velmocemi může být ukončen.

Nově zvolená garnitura EU říká silná slova o podpoře Ukrajiny a obnově jejích hranic, ale ekonomicky je na tom bídně; relevantní vojenské kapacity nemá; a i kdyby ano, žádný členský stát není skutečně ochoten válčit. Pod Trumpem&Vancem je možné, že se USA stanou izolacionistickými a pokud někam napře své zdroje, bude to směrem k Izraeli nebo směrem k hrozícímu konfliktu s Čínou, ne na ukrajinské bojiště. Ukrajina sama o sobě vojenské možnosti k dobytí Krymu či Donbasu nemá (a odpor občanů k mobilizaci nasvědčuje, že zájem Zelenského režimu v pokračování války již nemusí být totožný se zájmy Ukrajinců). Existuje za takového nastavení rozumnější alternativa než jednat o příměří? Pokud by se tak stalo již předloni, mohlo být předejito mnohé destrukci a utrpení.

My ale nezapomínejme, že zastupujeme EU a naše země (Orbán Maďarsko, my Českou republiku), ne zájem Ukrajiny, USA, GB nebo kohokoliv jiného. Musíme sledovat náš zájem. Tím rozhodně není eskalace ukrajinského konfliktu, nýbrž jeho ukončení, a to z hlediska bezpečnostního i ekonomického.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

22:14 ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k firmě IVECO spadající pod francouzskou společnost.