Felcman (Zelení): Udržet vodu v půdě je nejlepší ochrana před povodněmi i před suchem

26.06.2021 20:26 | Zprávy

Za technická protipovodňová opatření kolem Lužické Nisy se má utratit 1,5 miliardy. Na podporu zadržování vody v krajině na povodí řeky jde jedno procento této sumy. Chceme tento poměr obrátit.

Felcman (Zelení): Udržet vodu v půdě je nejlepší ochrana před povodněmi i před suchem
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Desítky navržených protipovodňových opatření na toku Lužické Nisy představují stavby přímo na březích řeky nebo v bezprostředním okolí. Začínat se má s protipovodňovým parkem v ulici Wintrova na místě současné zahrádkářské kolonie a suchou nádrží v Machníně, což jsou stavby za několik stovek milionů. Tak to předpokládá memorandum mezi Libereckým krajem, státním podnikem Povodí Labe a s obcemi na toku Lužické Nisy. Memorandum projednávalo liberecké zastupitelstvo a po bouřlivé diskusi byl materiál stažen z jednání.

„Náklady na protipovodňová opatření jsou odhadnuty zatím na 1,5 miliardy. To znamená že už nezbydou peníze na skutečně potřebná opatření pro zadržování vody v krajině na celém povodí Nisy. Taková opatření přitom mají význam nejen jako ochrana proti bleskovým povodním, ale také jako zmírnění dopadů sucha,“ upozorňuje Jindřich Felcman. Intenzivnější přívalové srážky a období sucha jsou přitom ve Střední Evropě nejviditelnější dopad klimatických změn.

Další výhradou je, že protipovodňová opatření jsou navržena jen pro tok Nisy, ale povodňovou vlnu přinášejí hlavně její přítoky jako Jeřice, které Memorandum opomíjí.

Josef Šedlbauer shrnuje: „Povodně, sucho a nakládání s krajinou na povodí od sebe nejde oddělit. Kraj i město si ale zadaly projektování jen technických protipovodňových opatření. Chceme tu chybu napravit, proto jsme navrhli, aby vedení města s vedením kraje připravilo jiné zadání, které bude zahrnovat především program na podporu zadržování vody v půdě na povodí, doplněný vybranými technickými opatřeními na toku uvnitř měst a obcí. V zastupitelstvu Libereckého kraje jsme před několika lety takový program prosadili, ale dosud do něj jde jen 8 až 14 milionů ročně. To musíme změnit.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): Vůbec nebere v úvahu dobu dožití ve zdraví

22:31 Maříková (SPD): Vůbec nebere v úvahu dobu dožití ve zdraví

Projev na 113. schůzi Poslanecké sněmovny 4. října 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zák…