Filip (KSČM): Komik, nebo cynik?

14.08.2024 4:31 | Monitoring

Ve své advokátní praxi se setkávám s mnoha případy, které přináší život. Přišel klient, který ve svých 78 letech stále pracuje, protože s důchodem nevyjde. Ale měl nehodu a teď je v úzkých. Proto nemohu jinak než se zeptat, jestli ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka trpí překypujícím smyslem pro humor. Nebo je cynik?

Filip (KSČM): Komik, nebo cynik?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý předseda komunistů Vojtěch Filip v Aby bylo jasno

Ono známé rčení, že méně je někdy více, kopíruje v tomto případě jiné rčení - že vlk se nažral a koza zůstala celá. Tady platí jediné - NIC by bylo nejvíce, protože to méně je velmi ponižující.

Hovořím o zvýšení starobních důchodů od 1. ledna příštího roku o směšných 355 korun na průměr 21 059 korun. Nebavíme se, kolik procent lidí je pak reálně pod tímto průměrem. A to jsme stále v době, kdy životní nákladní rostou doslova hodinu od hodiny. Představte si, že celý život poctivě pracujete, vychováváte děti, pečujete o domácnost atd. a na stará kolena se možná v průměru dočkáte jedenadvaceti tisíc.

Já vím, řeknete si, když jsou na to dva, dají v průměru měsíčně dohromady lehce přes 42 tisíc, a co už důchodce potřebuje (potřebuje třeba léky, které určitě nejsou z levného kraje), že? Když mě tímhle argumentem občas někdo ohromí, opáčím mu - v jakém století žijeme? Kam se vypařila lidskost? Cožpak je starý člověk odsouzen k živoření? Důchodce nemá právo důstojně žít? Nebo... Prý ať se o své starobní rodiče postarají děti. Jenže ty děti už také mají děti, mají rodiny, a nepatří-li k tzv. elitě, žijí často od výplaty k výplatě, natož aby něco uspořili, a ještě k tomu přispívali svým rodičům.

Solidárnost je v polistopadové době jedním z nejskloňovanějších podstatných jmen ve všech existujících pádech. Dokonce vídáme reklamu na to, že bilboardy pomáhají, když vyzývají k solidaritě s těmi, kteří nemají na lékařskou péči. V této souvislosti se nutně vkrádá otázka: A s kým je vlastně solidární náš stát?

S uprchlíky? Ano! S migranty? Ano! S těmi, kteří se chtějí něčím vymykat? Ano! Se zbrojním průmyslem? Ano! S Green Dealem? Jakbysmet! S těmi všemi a s tím vším je český stát solidární, možná nadmíru. Ale je to bezpochyby na úkor vlastních občanů, jinak by to ani nebylo možné, resp. té většiny, která plní státní kasu v logickém očekávání, že stát k nim bude solidární v důchodovém věku, když si na něj celý život platí. Jenže není.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konečná (Stačilo!): Přijďte rozhodnout o useknutí dalšího chapadla Fialovy pětidemolice

8:13 Konečná (Stačilo!): Přijďte rozhodnout o useknutí dalšího chapadla Fialovy pětidemolice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k volbám do krajů.