Gregorová (Piráti): Je důležité, aby hlavním zájmem Gruzie byly nezávislé volby

11.10.2024 6:23 | Monitoring

Europoslanci varují před ohrožením demokracie v Moldavsku a Gruzii. Obě země totiž v říjnu čekají klíčové volby, které rozhodnou o jejich dalším směrování. Podle pirátské europoslankyně Markéty Gregorové se pokouší tamní demokracii rozložit Rusko.

Gregorová (Piráti): Je důležité, aby hlavním zájmem Gruzie byly nezávislé volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Gregorová

Vládnoucí strana Gruzínský sen, podporovaná Ruskem, deklaruje, že v případě získání ústavní většiny zakáže opozici. Tamní situaci se věnují hned dvě dnes schvalované rezoluce. V Moldavsku se konají 20. října prezidentské volby, kromě nich ve stejný den také probíhá referendum o vstupu do EU. Právě zde hrozí podle expertů i Markéty Gregorové vměšování ze strany Ruska, jehož snahou je tomuto vstupu zabránit.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 9345 lidí

„Je naprosto nepřípustné, aby se Rusko jakkoliv vměšovalo do voleb suverénního státu se snahou ovlivnit výsledky nezávislých voleb ve svůj prospěch. EU a členské státy musí i nadále pomáhat Moldavsku při zlepšování odolnosti vůči těmto hybridním útokům, jak v kybernetické bezpečnosti, tak strategické komunikaci. Je také nezbytné, aby EU požadovala zodpovědnost po těch, kteří se na vměšování podílejí. Proto podporuji uvalení sankcí na ty, kteří se pokouší oslabit moldavské demokratické instituce. Řešení stávajících problémů s korupcí a reforma soudního systému jsou důležitými kroky k tomu, aby se moldavská společnost byla schopna dlouhodobě chránit před zahraničními zásahy,” říká Gregorová, která několikrát Moldavsko navštívila a setkala se také s jeho současnou prezidentkou Maiou Sandu.

V ohrožení je ale dlouhodobě také demokracie v Gruzii, kde boj o její budoucnost vygraduje 26. října parlamentními volbami. „Současná vládní strana nemá daleko od toho, aby v zemi nastolila autoritářský režim. Politická různorodost a možnost volit strany, které chceme je důležitou součástí demokracie. Potlačování lidských práv a omezování svobody projevu jsou praktiky autoritářů, kterými se vláda v Gruzii inspiruje. Je proto důležité, aby hlavním zájmem Gruzie byly nezávislé volby,” dodává Gregorová, která v Gruzii již jedny volby pozorovala a intenzivně se zemi v posledních letech věnovala.

Mgr. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Nálepkování + Ukrajina

To jste si všiml až teď, že vláda nálepkuje a uráží všechny, kdo se vysloví proti její politice a dělá vše, aby potlačila možnost, aby lidé mohli vyjádřit své názory, které se vládě nehodí a nelíbí? A k té Ukrajině. Upřímně je mi ji líto. Tak dlouho bojuje, spousta lidí zemřelo a výsledek je, že by ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 20 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Bruselská propaganda vůči osobnosti, která netancuje podle jejich notiček

8:19 Rajchl (PRO): Bruselská propaganda vůči osobnosti, která netancuje podle jejich notiček

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na kritiku maďarského premiéra Orbána europoslankyní Ne…