Gregorová (Piráti): Pokračuji ve frakci Greens/EFA, v úzké spolupráci s Voltem

27.06.2024 15:14 | Monitoring

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová vstupuje po třech týdnech jednání do politické skupiny Greens/EFA. Piráti tak zůstávají ve stejné frakci jako doposud.

Gregorová (Piráti): Pokračuji ve frakci Greens/EFA, v úzké spolupráci s Voltem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Gregorová nyní vyjednává o podobě užší spolupráce s hnutím Volt, které také po hlasování členské základny míří do Greens/EFA a se kterým Piráti sdílí zásadní liberální proevropské hodnoty.

„Po intenzivních jednáních napříč Evropským parlamentem jsem přesvědčená, že se mi pirátský program podaří nejlépe prosazovat ve frakci Greens/EFA. Naše spolupráce funguje velmi dobře a Pirátské značce jsme tam s kolegy v uplynulém období vydobyli silné jméno a také dlouhodobě výhodnou dohodu, budu tedy nejen ve výborech, které chci, ale budu v nich mít i silnou pozici,” oznámila staronová europoslankyně za Pirátskou stranu Markéta Gregorová.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
94%
hlasovalo: 17652 lidí

Gregorová bude i nadále členkou výboru pro mezinárodní obchod, kde chce pokračovat v práci na tématech kyberbezpečnosti, tlaku třetích zemí na evropský trh či obchodu se sledovacími technologiemi. Europoslankyně nově míří také do výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. Zde bude pracovat na hybridních hrozbách a dezinformacích.

„V rámci vyjednávání se mi podařilo dostat také do třetího plnohodnotného výboru, což je unikátní, a to pro průmysl, výzkum a energetiku, v němž byl v minulém období můj kolega Mikuláš Peksa. Výbor bude hrát stále důležitější roli v oblasti evropské bezpečnosti i obranné pomoci Ukrajině, je tedy perfektním spojením na můj hlavní výbor pro mezinárodní obchod,” dodává Gregorová.

„Být ve vyjednávání sama za sebe se ukázalo i jako jistá výhoda ve flexibilitě. Obdržela jsem poměrně velké množství nejrůznějších nabídek z frakcí i delegací. Kromě Greens/EFA, kde jsme jako Piráti působili doposud, jsem seriózně jednala i s liberály z Renew, a oslovila mě i frakce Socialistů & Demokratů. Bohužel se ukazuje, že rozštěpenost Renew mezi prozápadní liberály a až konzervativní populisty je oslabuje v jednání. Součástí Renew je také nizozemská Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD), která ve vládě s krajně pravicovou Stranou pro svobodu (PVV) kontroverzního politika Geerta Wilderse. Část Renew je a zůstane mými přirozenými partnery, jako například Progresívné Slovensko; pro mě to však z hlediska nabídky nebyla nakonec životaschopná varianta,” vysvětluje Gregorová.

Gregorová dál pokračuje ve vyjednávání o dalším posílení svojí pozice. „Mým cílem je co nejlépe prosazovat pirátský program. Svou pozici tak chci ještě více zesílit díky možné spolupráci s delegací panevropského liberálního hnutí Volt, s nimiž v tuto chvíli intenzivně jednám o finální podobě naší spolupráce, kterou jsme si již potvrdili,” dodává Pirátka.

V Greens/EFA působí Piráti bez přestávky od roku 2009, kdy se do Evropského parlamentu poprvé dostal pirátský zástupce ze Švédska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Nenávistné projevy vůči Židům - jen slova nestačí

22:01 Konzervativní strana: Nenávistné projevy vůči Židům - jen slova nestačí

Konzervativní strana a Koruna Česká, monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska sledují s rostoucí…