Hašek (PRO): Je s podivem, že se dosud pan prezident ani jeho paní nevyjádřili

08.10.2024 15:14 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu na zavedení příjmu první dámy na reprezentaci

Hašek (PRO): Je s podivem, že se dosud pan prezident ani jeho paní nevyjádřili
Foto: Archiv MH
Popisek: Michal Hašek

V době, kdy se vede s ohledem na stav veřejných financí a státního rozpočtu tvrdý boj o přidání těm nejhůře odměňovaným o stokoruny či maximálně jednotky tisíc, kdy desítky tisíc lidí bojují s následky ničivých povodní a začínají prakticky od nuly, kdy je několik milionů občanů ČR těsně nad a bohužel i pod hranicí chudoby, je nepochopitelný a také nepřijatelný vládní návrh na uzákonění “náhrady na reprezentaci” pro manželku prezidenta republiky v měsíční výši téměř sto tisíc korun.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

98%
0%
hlasovalo: 2615 lidí

Všechny dosavadní “první dámy” republiky, počínaje manželkou TGM a konče manželkou Miloše Zemana, žádný takový příspěvek nepotřebovaly a fungovaly. Navíc nejsme monarchie a volíme si hlavu státu, nikoliv její rodinu, do čela republiky. Aktuální prezidentský plat činí včetně náhrad cca 650 tisíc korun a jistě z něj lze zvládnout reprezentaci jak pana prezidenta, tak jeho choti.

Tento komentář píši bez ohledu na aktuální personální obsazení pozice hlavy státu, platil by ve spojení s jakýmkoliv jménem. Je mi s podivem, že se dosud pan prezident ani jeho paní k této věci, která evidentně pobouřila značnou část veřejnosti, nevyjádřili (pokud ano, omlouvám se, nezaznamenal jsem).

Ať už ten nápad vznikl na Hradě, či v podhradí, poškozuje především současného prezidenta republiky a jeho choť. Úřad hlavy státu je přitom úřadem “prvního mezi rovnými”, nikoliv monarchy. Dosavadní prezidenti i jejich manželky v různé míře věnovali prostředky (včetně prezidentského platu) na nejrůznější dobročinné a charitativní účely, nezatěžovali erár dalšími výdaji na státní reprezentaci.

Doufám, že prezident Pavel i jeho choť odmítnou úřednický pokus o “přilepšení” prezidentského rodinného rozpočtu, a to nejen kvůli jim samotným, ale kvůli důstojnosti a prestiži prezidentského úřadu jako takového.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

doc. Břetislav Rychlík byl položen dotaz

Co si myslíte o nálepkování?

Ptám se vás, protože vy jste mnohými také nálepkován. Myslíte, že to věčné nálepkování i ze strany vlády, za kterou jste kandidoval je správné a k něčemu dobré?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 11 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Hlavní úkol je jasný, digitalizace stavebního řízení

18:09 Premiér Fiala: Hlavní úkol je jasný, digitalizace stavebního řízení

V úterý 8. října 2024 uvedl předseda vlády ČR Petr Fiala do úřadů dva nově jmenované ministry. Minis…