Hejtman Půta: Liberecky´ kraj a Lípa Musica už k sobě neodmyslitelně patří

06.09.2021 9:15 | Zprávy

20. Lípa Musica slaví narozeniny s Dvořákem

Hejtman Půta: Liberecky´ kraj a Lípa Musica už k sobě neodmyslitelně patří
Foto: Archiv PL
Popisek: Hejtman Martin Půta

V sobotu 11. září bude po prologu a mimořádném narozeninovém koncertu oficiálně zahájen jubilejní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica tradičním Koncertem pro Liberecký kraj, který se uskuteční již popáté v řadě.

Výjimečný nádech letošnímu zahajovacímu koncertu dává festivalové jubileum. Lípa Musica oslaví završení dvou dekád svého působení v Libereckém kraji poctou české hudbě a jejímu velikánovi Antonínu

Dvořákovi, neboť od jeho narození právě v těchto dnech uplyne 180 let. Tu složí Michaela Fukačová, jedna z nejvýznamnějších violoncellistek současnosti, která se mezi světovou elitu prosadila už v 90. letech minulého století, provedením Dvořákova Violoncellového koncertu h moll. Sólistku předních světových scén na dvořákovském galakoncertu doprovodí jeden z našich nejlepších orchestrů – Symfonicky´ orchestr Českého rozhlasu – ktery´ se na festivalu Lípa Musica představí poprvé v historii. Program slavnostního Koncertu pro Liberecky´ kraj, který se uskuteční v libereckém Divadle F. X. Šaldy, dotvoří Osmá Dvořákova symfonie, dílo plné životní radosti a obdivu k přírodním krásám, které uchvátí svojí ryze českou melodičností. Symbolických dvacet let tedy festival oslaví v té nejlepší společnosti respektovaných českých umělců a s pokorou k tomu nejlepšímu odkazu české hudební historie, který je klenotem i ve světovém měřítku. V prodeji jsou poslední vstupenky.

„Dvacet let mé společné cesty s festivalem mě naplňuje radostí a hrdostí. Přijměte prosím pozvání na slavností galavečer, který korunuje oslavy našich narozenin a nabídne debutové vystoupení všech uměleckých hostů i setkání
s naším největším hudebním velikánem Antonínem Dvořákem při příležitosti 180, výročí jeho narození. Jeho violoncellový koncert v podání skvělé Michaely Fukačové za doprovodu Pražských rozhlasových symfoniků řízených Alexanderem Liebreichem se bezpochyby stane ozdobou Koncertu pro Liberecký kraj,“ říká Martin Prokeš, ředitel a zakladatel festivalu Lípa Musica.

Po loňském provedení Händelova oratoria Mesiáš bude letošní dvořákovský galakoncert pátým pokračováním série Koncertů pro Liberecký kraj, které festival za mimořádné finanční podpory ze strany Libereckého kraje připravuje.

„Jsem rád, že Liberecky´ kraj a festival už k sobě neodmyslitelně patří. Tento hudební svátek náš region výrazně zviditelňuje, za což patří dík celému týmu organizátorů v čele s ředitelem Martinem Prokešem. Svojí usilovnou prací a originálním pojetím festivalové dramaturgie dokázali vybudovat této kulturní události výborné jméno. Těší mě proto, že ji kraj může významně podpořit,“ prohlásil Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

  „Mezinárodní hudební festival Lípa Musica se z lokálního festiválku duchovní hudby přerodil, díky neutuchající práci celého týmu pod vedením Martina Prokeše, v mezinárodně respektovaný svátek hudby. Vybudoval si vynikající pověst festivalu, na který jsou ochotna přijet špičková hudební tělesa a hvězdy světového formátu. Neumím si už představit svůj každoroční kulturní kalendář bez účasti na řadě koncertů. Přeji organizátorům a festivalu samotnému do dalších let nekončící řadu hudbymilovných diváků a mnoho osvícených podporovatelů,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Vláda Petra Fialy odmítla zvýšit platy hasičům, policistům a vojákům

4:31 Okamura (SPD): Vláda Petra Fialy odmítla zvýšit platy hasičům, policistům a vojákům

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k povodním