Hejtman Vondrák: Krajský krizový štáb se rozhodl KACPU zachovat

22.09.2022 15:45 | Tisková zpráva

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (tzv. KACPU) doposud fungovalo na ostravském výstavišti Černá louka. Od 26. září bude uprchlíkům k dispozici na adrese Dr. Malého 1356/17 v Ostravě.

Hejtman Vondrák: Krajský krizový štáb se rozhodl KACPU zachovat
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

To stávající na ostravském výstavišti Černá louka je v současné situaci už zbytečně velké a má vysoké režijní náklady. Proto Moravskoslezský kraj připravil centrum levnější a v méně exponovaných prostorách.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

„Na Černé louce bylo zaregistrováno celkem 22 673 uprchlíků. Toto centrum zvládalo v největším náporu až 650 uprchlíků denně. V současnosti přichází průměrně okolo 60 Ukrajinců na pracovní den, což je stále vysoké číslo. Proto se krajský krizový štáb rozhodl KACPU zachovat. V nových prostorách bude nově příchozím Ukrajincům nadále poskytnuta veškerá administrativní pomoc. Budou tady zástupci odboru migrační a azylové politiky, zdravotních pojišťoven, služba cizinecké policie, hasiči, zaměstnanci Českého červeného kříže, tlumočník, psychologický intervent a městská policie. Počítáme i s možností nouzového přespání a podobně jako na Černé louce tu vyhradíme místo pro dočasné umístění domácích zvířat,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

KACPU v nových prostorách bude i nadále otevřeno každý všední den mezi 8. a 16. hodinou. O dočasné nouzové přístřeší tu ale prchající Ukrajinci mohou požádat non stop.

„Chtěl bych poděkovat všem složkám, které se na provozu KACPU podílí,“ řekl hejtman Ivo Vondrák. Dodal, že Moravskoslezský kraj poskytl na zvládání ukrajinské krize zhruba 40 milionů korun, z toho asi 28 milionů právě na provoz KACPU. Poskytovatelům ubytování pro Ukrajince už kraj na kompenzačních příspěvcích vyplatil 135 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…