Hejtman Vondrák: Odpadoví Oskaři míří k obcím Moravskoslezského kraje

07.11.2022 15:18

Nejméně směsného odpadu produkovali v roce 2021 obyvatelé obcí Fulnek, Bukovec a Bocanovice. Všechny obce dosahují nízké produkce směsného odpadu dlouhodobě. Města Fulnek a Příbor byly již dříve oceněny jako příklady dobré praxe.

Hejtman Vondrák: Odpadoví Oskaři míří k obcím Moravskoslezského kraje
Foto: Vít Hassan
Popisek: Ivo Vondrák na volebním sněmu hnutí ANO.

„Nakládání s odpady je v oblasti životního prostředí jedno z velmi důležitých témat. Více než plnění evropské legislativy vnímám jako podstatnější přístup k planetě a k tomu, jak se k ní chováme. Těší mě, že lidé v Moravskoslezském kraji jsou v tomto ohledu stále zodpovědnější. V roce 2004 vytřídil každý náš občan průměrně necelých 20 kilogramů papíru, plastu, skla a nápojového kartonu, v minulém roce už to bylo 54,4 kilogramů separovaného odpadu na každého,” vyčíslil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že občané mohou odpad separovat ve všech 300 obcích regionu a donášková vzdálenost na sběrná místa se každoročně snižuje. 

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

Soutěž Odpadový Oskar vyhlásil spolek Arnika letos poosmé. Cílem soutěže je osvěta v oblasti zodpovědného nakládání s odpady a popularizace obcí s nízkou produkcí zbytkových odpadů. “V roce 2020 přijala ČR novou odpadovou legislativu, která na obce klade velké požadavky. Mají již v roce 2025 dosáhnout 60 % úrovně třídění komunálních odpadů. Bez snížení produkce směsného odpadu není možné tohoto cíle pravděpodobně dosáhnout. Je proto velmi hezké, že právě v Moravskoslezském kraji je mnoho měst a obcí, které produkci směsného odpadu snížili. Všem doporučujeme řešit nakládání s kuchyňským odpadem”, řekl Milan Havel z Arniky a dodal, že produkci směsného odpadu snížit lze, dokazují to výsledky mnoha měst a obcí, ale také rozbory popelnic, které naznačují, že ještě mnoho surovin lze vytřídit a využít. 

„Otázka správného nakládání s komunálními odpady je s blížícím se zákazem skládkování využitelných odpadů stále aktuálnější. Obce čeká také povinnost dosáhnout stanovené úrovně třídění odpadů v jednotlivých letech. Měly by snižovat produkci směsných komunálních odpadů, také musí mít detailní povědomost o svém odpadovém systému, jeho ekonomice a výtěžnosti. Kraj jim proto pomáhá řešit tento problém. Nabízíme například dotace na zpracování studií, které mají optimalizovat obecní systémy nakládání s komunálními odpady, a další finanční pomoc na dokumentace pro realizaci překládacích stanic,” uzavřela radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš. 

Výsledky obcí v Moravskoslezském kraji podle údajů za rok 2021

obce do 1000 obyvatel

1)   Bocanovice – 491 obyvatel – 53,1 kg/ob/
2)   Heřmanice u Oder – 357 obyvatel – 82,7 kg/ob/rok
3)   Hrčava – 247 obyvatel – 87,4 kg/ob/rok

obce od 1001 do 5000 obyvatel

  1. Bukovec – 1374 obyvatel – 86,3 kg/ob/rok
    Rybí – 1258 obyvatel – 90,9 kg/ob/rok
    Písečná – 1027 obyvatel – 95,7 kg/ob/rok

obce nad 5000 obyvatel

1)   Fulnek – 5561 obyvatel – 101,3 kg/ob/rok
2)   Bystřice – 5373 obyvatel – 125,0 kg/ob/rok
3)   Příbor – 8428 obyvatel – 131,9 kg/ob/rok

V Moravskoslezském kraji je řada dalších obcí s produkcí směsného odpadu pod 150 kg/ob/rok. Jmenujme třeba Jablunkov (142,1 kg/ob/rok), Ropice (99,3 kg/ob/rok), Milíkov (103,2 kg/ob/rok), Střítež (107,2 kg/ob/rok), Neplachovice (118,5 kg/ob/rok), Chotěbuz (118,7 kg/ob/rok) a řada obcí do 1000 obyvatel. Všem těmto obcím k jejich výsledkům také gratulujeme. Velké uznání zaslouží město Příbor, kde již dnes vytřídí přes 60 % komunálních odpadů.

Více informací včetně výsledků soutěže z ostatních krajů najdete ZDE

Výsledky soutěže vychází z dat, které poskytly oslovené obce a z dat, které obce zveřejnily na svých webových stránkách. Tuto povinnost danou novou legislativou splnilo zatím jen cca 15 % obcí v kraji.

***

Obyvatelé České republiky mají vysokou průměrnou produkci zbytkových odpadů, přibližně o 70 kg/ob/rok větší, než je průměr EU. To je jeden z hlavních důvodů, proč je v ČR tolik odpadu skládkováno.

Nastavením účinných opatření lze produkci zbytkových odpadů snížit. Podobným procesem prošlo již mnoho regionů i zemí. Zákaz skládkování směsných komunálních odpadů od roku 2030 by tomu měl být silným impulsem. 

Kontakty: Ing. Milan Havel, koordinátor soutěže: milan.havel@arnika.org, + 420 731 256 691

Soutěž Odpadový Oskar se koná v rámci projektu Odpadové hospodářství obcí – příklady dobré praxe, který byl v roce 2022 podpořen Ministerstvem životního prostředí. Soutěž nemusí vyjadřovat stanovisko dárce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.