Hřib (Piráti): Historické stavby mohou sloužit budoucím generacím

09.09.2024 16:21 | Monitoring

Rada hl. m. Prahy odsouhlasila bezúplatný převod vlastnického práva části mostního objektu statutárnímu městu Mladá Boleslav. Lávka spojovala ulice Nádražní a Dobříšskou přes Smíchovské nádraží a sloužila široké veřejnosti až do října 2023, poté byla demontována a nyní je bez využití. Záměr musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Hřib (Piráti): Historické stavby mohou sloužit budoucím generacím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Zdeněk Hřib

„Původní lávka, která musela ustoupit modernizaci dopravního uzlu na Smíchově, nezůstane nevyužita. Díky darování do Mladé Boleslavi získá nový život v podobě přemostění pro pěší a cyklisty přes řeku Jizeru. Zachování této technické památky je nejen vyjádřením úcty k historii, ale také příkladem udržitelného přístupu k velkým stavbám. I zde ukazujeme, že historické stavby mohou sloužit budoucím generacím," uvedl Zdeněk Hřib, I. náměstek primátora pro oblast dopravy.

Vlastníkem lávky je dosud hlavní město, jejím správcem je pak Technická správa komunikací hl. m. Prahy. Po jejím loňském odstranění už není pro konstrukci lávky další využití, proto bylo z hlediska její architektonické hodnoty vhodné pro ni najít budoucí uplatnění namísto nákladné likvidace.

O využití této technické památky následně projevilo zájem statutární město Mladá Boleslav pro projekt lávky pro pěší a cyklisty přes řeku Jizeru, z tohoto důvodu bylo nutné vyřídit záležitost i po stránce majetkoprávní. Pražští radní tak nyní odsouhlasili uzavření smlouvy o bezúplatném převodu vlastnického práva části mostního objektu statutárnímu městu Mladá Boleslav. Stejný dokument už schválilo Zastupitelstvo města Mladá Boleslav na konci letošního dubna.

Lávka na svém původním místě na Smíchově měřila 163,7 metru, délka části, připravené pro město Mladá Boleslav, dosahuje 110,9 metru. Mostní objekt přes kolejiště Smíchovského nádraží, spojující komunikaci Dobříšská poblíž zastávky Křížová s Nádražní ulicí v prostoru mezi tramvajovými zastávkami Plzeňka a Smíchovské nádraží, byl trvale uzavřen 9. října 2023. Následně byl demontován a rozdělen na části.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Budeme průběžně proplácet projekty podle toho, kolik peněz bude potřeba

6:03 Ministr Stanjura: Budeme průběžně proplácet projekty podle toho, kolik peněz bude potřeba

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k programu dostupného nájemního bydlení