Hřib (Piráti): Po vzoru první slavnostní jízdy v roce 1974 vyrazí z Kačerova historická souprava

07.05.2024 18:09 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek 9. května 2024 tomu bude přesně 50 let, kdy slavnostně vyjela první vlaková souprava pražského metra. U této příležitosti se v Praze koná celá řada zajímavých akcí. Tou nejbližší jsou jízdy historických souprav ve státní svátek 8. května na lince C. Historické vlaky budou jezdit od 9 do 16 hodin z Kačerova do Letňan a zpět, většina souprav však skončí ve stanici Florenc či jiné bližší stanici.

Hřib (Piráti): Po vzoru první slavnostní jízdy v roce 1974 vyrazí z Kačerova historická souprava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Zdeněk Hřib

„V uplynulém půlstoletí se metro stalo nedílnou součástí Prahy, bez něj si dopravu v metropoli nedokážeme představit. A například během povodní se ukázalo, jak klíčovou roli metro pro přesun po hlavním městě má a jak citelnou ranou je jeho výpadek. Přeji všem účastníkům vzpomínkových akcí zajímavé zážitky,“ říká primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

„Po vzoru první slavnostní jízdy v roce 1974 vyrazí ve středu 8. května 2024 v 9:19 hodin z Kačerova na Florenc historická třívozová souprava. Jedná se o stejnou soupravu, která cestování pražskou podzemní dráhou tehdy zahájila. Cestující se dále mohou těšit na jízdu historickou pětivozovou soupravou 81–71, tzv. černou hubou, či rekonstruovanou soupravou 81–71M s původním zabezpečovačem v jednom čelním voze, tzv. udírnou,“ představil jednu z hlavních atrakcí oslav náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib. Zážitek svezení historickým vlakem je v ceně běžného jízdného.

Následující den, 9. května od 13 do 21 hodin je připravené v Centru architektury a městského plánování (CAMP) promítání filmů a přednášky o historii a současnosti pražského metra.

Od konce dubna do poloviny srpna je možné také zhlédnout putovní výstavu, která se aktuálně nachází u stanice metra Kačerov, odkud se 18. května přesune na Jungmannovo náměstí. Výstava má 20 panelů a je společným projektem Dopravního podniku hl. m. Prahy, tehdejšího projektanta a zhotovitele společností Metroprojekt Praha a Metrostav.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 27048 lidí

Stále je také možné si zahrát geolokační hru „Metro 50“ pro dospělé i rodiny s dětmi. Hráče provede všemi 61 současnými stanicemi pražského metra a v každé musí odpovědět na soutěžní otázku. Ke hře je potřebný pouze chytrý telefon s připojením k internetu, hru pro Android a iOS lze stáhnout ZDE.

„Jsem dlouholetý občan Prahy 4 a systém pražského metra má pro mě zásadní význam. Vždyť právě první metro, tedy linka C, protínala naši čtvrtou městskou část. I proto jsem moc rád, že se mohu v rámci oslav výročí svézt historickou linkou, kterou mám v živé paměti. Jsem rád, že systém podpovrchové dopravy v naší metropoli i nadále rozvíjíme,“ dodává pražský radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza.

Další zajímavosti a informace k výročí pražského metra jsou uvedené na webu Dopravního podniku hl. m. Prahy ZDE.
Podrobný jízdní řád s historickými názvy stanic naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Organizované, silově protlačované negování všeho, co funguje a co se osvědčilo

16:14 Senátorka Kovářová: Organizované, silově protlačované negování všeho, co funguje a co se osvědčilo

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k progresivní politice.