Juchelka (ANO): Změny způsobují chaos nejen mezi lidmi, ale také mezi samotnými referenty Úřadu práce

29.11.2022 23:46 | Zprávy

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 29. listopadu 2022.

Juchelka (ANO): Změny způsobují chaos nejen mezi lidmi, ale také mezi samotnými referenty Úřadu práce
Foto: archiv: A. Juchelka
Popisek: Poslanec ANO Aleš Juchelka.

Moc děkuji. Já taky budu stručný. Mám tady návrh jednoho bodu, který bych v tuto chvíli rád odůvodnil. Jsem rád, že tady za mnou sedí pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, protože pokud to otevřeme dnes a opravdu jenom na pár minut, tak se můžeme dobrat nějakého zásadního výsledku hlavně pro ty, kterých se to týká. 

Asi jste si všimli, že všude na území České republiky, obzvláště teda v Praze, se zpožďují výplaty sociálních dávek Úřadem práce, a to velmi bych řekl až o několik týdnů, ba měsíců. A nejde jenom o zpožďování v rámci finančních prostředků, ale také o zpožďování lhůt pro zpracování dávek a jejich následného schvalování, poněvadž lidských zdrojů, které tyto dávky vyplácí, a problém je v tom, že jich stále ubývá, tak těchto lidských zdrojů je čím dál tím méně, a ty nové, které naopak Úřad práce přijímá, tak ti naopak musí být těmi harcovníky zaškoleni a ten čas jim to ubírá, zdržuje je to a výsledek je stejně nejistý, poněvadž fluktuace v rámci Úřadu práce je velmi vysoká. Změny, které jsou bohužel vládní koalicí medializovány, tak jsou skutečně chaotické a způsobují chaos nejen mezi lidmi, ale také mezi samotnými referenty Úřadu práce. A celá řada lidí ani nechce se sociálním systémem mít nic společného, protože se v něm buď v tuto chvíli nevyzná, anebo je ta komunikace jednoduše odrazuje.

K opožděným výplatám finančních prostředků. Ono to má totiž dalekosáhlé důsledky pro ty samotné lidi například v tom, že když se nevyplácely dávky příspěvků na bydlení, a to několik týdnů, příspěvky na živobytí nebo na mobilitu, museli si někde půjčovat. A mně se dostává samozřejmě spousta mailů do mé e-mailové schránky. Cituji jeden z nich, kde píše maminka: Jsem matkou těžce postiženého syna, moje péče o něj je 24/7, který pobírá příspěvek na péči, ze kterého platíme Sipem z účtu nájem, elektřinu a plyn. Tento měsíc dodneška tato dávka nepřišla, a z účtu proto nemohlo odejít SIPO. Na Úřadu práce musím pravidelně odevzdávat výpisy z účtu o odešlém Sipu, a pokud je na výpisu jiný příjem než od státu, tak mi úřad sebere příspěvek na bydlení. Dnes je vypůjčím od dědy na úhradu SIPO z účtu, peníze vložím na svůj účet a budu se modlit, aby Úřad práce pochopil, že jsem tuto situaci musela řešit půjčkou. Stát tak může ze mě udělat neplatiče, a to je docela kruté.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jiří Vosecký byl položen dotaz

Máte na navýšení platů nějaký názor? Jaký?

Dobrý den, v prvé řadě děkuji, že jste si na mě našel čas, jen jste se z odpovědi vykroutil. Mě zajímal váš názor. Ten přeci nějaký máte nebo ne? A k tomu, co jste mi napsal. Proč senát nemá na schvalování rozpočtu žádný vliv, i když jste o dost důležitou věc? Pořád slyšíme, že je senát pojistkou de...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Stížnost na Český rozhlas

8:19 Štěpánek (Trikolora): Stížnost na Český rozhlas

Český rozhlas flagrantním, ba přímo brutálním způsobem porušuje zákon.