KSČM: Podnik OKD by měl převzít do svých rukou stát dle zákonných možností

05.08.2016 14:14 | Zprávy

Otázka řešení situace v OKD nám není lhostejná. Takto se dalo charakterizovat čtvrteční jednání místopředsedy PS PČR Vojtěcha Filipa s odboráři OKD Jaromírem Pytlíkem a Janem Sábelem.

KSČM: Podnik OKD by měl převzít do svých rukou stát dle zákonných možností
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Informaci o průběhu jednání Poslanecké sněmovny ČR k situaci v OKD podrobně popsal Vojtěch Filip, rovněž tak snahu nejen poslaneckého klubu KSČM o další jednání v této otázce s konkrétním výsledkem. Sám vidí řešení v tom, aby OKD převzal do svých rukou stát dle zákonných možností a tak převzal samozřejmě kontrolu nad vším co se v OKD děje.

Josef Babka, 1. náměstek hejtmana MS kraje zdůraznil, že vedení Moravskoslezského kraje si uvědomuje , že nekontrolovatelným, živelným zastavením těžby jsou ohrožena další pracovní místa u těch zaměstnavatelů, kteří jsou pupeční šňůrou provázáni s OKD a na ně se sociální program OKD nevztahuje. A tady hovoříme o dalších tisících místech. Proto po Vládě České republiky požadujeme nalezení urychleného, efektivního a proveditelného řešení situace ve společnosti OKD v zájmu zachování co nejdelšího zachování těžby a vytěžení dostupných zásob uhlí. Jen tak se nám společně se státními orgány může podařit zajistit náhradní programy, vytvoření nových pracovních míst, kde alespoň částečně se mohou uplatnit propuštění zaměstnanci a firmy navázané na OKD si najdou jiné programy či odbytiště. V tomto směru MSK vyvíjí maximální kroky pro vytvoření nových průmyslových zón na území zejména v postižených regiónech a územích. Jedná s domácími i zahraničními investory, kteří mají zájem investovat v kraji a snaží se jim vytvořit maximální podmínky, podporuje systém investičních podmínek, který však má hlavně v rukou opět Vláda ČR. Při řešení přípravy území využívá i krajského rozpočtu. S plnou naší podporou můžou horníci počítat při prosazování ještě příznivějšího řešení jejich předčasných odchodů do důchodu i nad rámec současně projednávané zákonné úpravy. Rada MSK spolu s krajskou tripartitou i Paktem zaměstnanosti vyvíjejí jednotný tlak na Vládu ČR k odvážnému a razantnímu řešení stávající situace v OKD a celém MSK. Věřím, že hornické odbory rovněž najdou podporu i u ostatních profesních svazů. Nyní jde nejen o horníky, ale i o další desetitisíce dalších zaměstnanců a jejich budoucnost.

Rovněž tak vládní zmocněnec Jiří Cienciala informoval o návrzích řešení pro vládu se zdůrazněním nejlepší možnosti a to restrukturalizace OKD s převzetím do rukou státu.

Představitelé hornických odborů i OKD Jaromír Pytlík a Jan Sábel vyjádřili poděkování poslancům za KSČM za podporu návrhů, které schválila poslanecká sněmovna a Vláda ČR a informovali o současném stavu a návrzích řešení, zejména zajištění výplat pro zaměstnance v OKD v nejbližších měsících .

V závěru se zúčastnění shodně vyjádřili k přednesenému návrhu řešení, to je k rychlému jednání vlády o restrukturalizaci OKD a dle zákonných možností převést do rukou státu.

Přítomní vedoucí představitelé měst Havířova, Karviné a Petřvaldu v diskusi hovořili o dopadech nejen finančních pro města a obce samotné, ale i o dopadech na občany.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

22:14 ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k firmě IVECO spadající pod francouzskou společnost.