Klán (KSČM): Digitální nesvoboda

03.08.2024 6:03 | Monitoring

Pirátská strana se ve snaze zalíbit veřejnosti blýskla dalším skvělým nápadem. Tentokrát představili e-občanku v chytrém telefonu, stejně jako elektronizaci stavebního řízení. Prý se jedná o hudbu budoucnosti a Česko tím trumfne v Evropě úplně všechny.

Klán (KSČM): Digitální nesvoboda
Foto: janklan.cz
Popisek: Jan Klán, poslanec KSČM za Středočeský kraj

Nicméně elektronický občanský průkaz v chytrém mobilu skýtá více nebezpečí, než užitku. Ostatně jak se dalo od začátku očekávat. Každá aplikace v chytrém telefonu totiž shromažďuje spoustu dat, a pak je odesílá tvůrci.

Jestliže si už dnes můžete, na klasický občanský průkaz, vyzvednou léky v lékárně, proč měnit zaběhlý systém? Osobně jsem celkem spokojený. Pokud by totiž došlo k vyšší fázi a donucení státem k nahrání e-občanky do mobilu, tak vznikne trvalý dohled. Bez mobilu ani ránu. To už si rovnou můžete nechat vložit čip pod kůži. Vyjde to nastejno.

Tím to ale zdaleka nekončí. Jestliže žijeme ve sledovací společnosti, budete i vy s chytrým telefonem a vaši e-občankou monitorováni. Skvělá internetová síť typu 5G to snadno umožňuje. Jaké to paradoxy Pirátské strany! Nejprve kritizují Čínu za to, že až moc využívá digitálního dohledu, a poté chtějí u nás zavést ještě horší věci. Tentokrát naše data asi nepotřebuje náš stát, ale Velký bratr kdesi za velkou louží. Byznys je byznys. Ostatně věk sledovacího kapitalismu jede na plné obrátky a Piráti jsou k tomu použiti jako trojský kůň.

Můžeme tvrdit, že pokud všichni budeme mít e-občanku v chytrém mobilu, tak se ocitneme v digitálním koncentračním táboře. Všichni totiž budeme sledováni, data budou shromažďována v datovém uložišti (cloudu). Co když se do něj někdo nabourá? Nebo když bude správce uložiště soukromá firma, která s našimi daty bude obchodovat? Jaké máme záruky? Jen Pirátskou stranu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Příběh bude korunován básněním ministra financí Copperfielda

11:17 Nacher (ANO): Příběh bude korunován básněním ministra financí Copperfielda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opětovnému zavedení poplatku za takzvané obnoviteln…