Koalice Lepší sever volá po konci beznaděje v Ústeckém kraji. Do voleb je povede senátor Paparega

26.06.2024 12:39 | Tisková zpráva

V úterý 25. června představila na tiskové konferenci koalice Lepší sever, tvořená politickými hnutími ProMost, Vaše Ústí, NOVÝ SEVER a dalšími lokálními politickými subjekty, své přední kandidáty a hlavní programové body, se kterými chtějí kandidovat v rámci letošních krajských voleb v Ústeckém kraji. Lídrem koalice bude senátor za mostecký obvod a bývalý primátor Jan Paparega (ProMost). Dále bude kandidovat úspěšná starostka Městského obvodu Ústí nad Labem-Neštěmice Yveta Tomková (Vaše Ústí) či radní Chomutova Karel Lipmann (NOVÝ SEVER). Hlavními tématy koalice bude bezpečnost, sociální politika, efektivní nakládání s investicemi do kraje, rozvoj kvalitního školství, dostupné zdravotní služby a ochrana práv zemědělců.

Koalice Lepší sever volá po konci beznaděje v Ústeckém kraji. Do voleb je povede senátor Paparega
Foto: LS
Popisek: LEPŠÍ SEVER

„Roky nás přehlížejí. Roky nám všichni jen něco slibují – velké politické strany i vlády. A roky se neděje nic. Výsledek? Náš kraj začíná čím dál více svírat skepse a beznaděj. Přitom nejsme o nic míň než ostatní. Naopak. Jsme kraj, který byl a zůstává skoro zničený a vysátý ve prospěch celé země, zůstáváme přehlíženi a opomíjeni. Nic se nikdy nezmění, pokud to neudělá někdo z nás. Z nás, kteří jsme již dokázali, že s beznadějí umíme bojovat. Z nás, kteří tu žijeme a pereme se každý den s tím co vy. Ne vždy se však daří s některými problémy bojovat. Chybí totiž součinnost s vedením Ústeckého kraje, které je často nečinné, neefektivní a neumí s představiteli měst a obcí komunikovat. Proto jsme rozhodli se spojit a vytvořit koalici Lepšího severu, jež sdružuje ostřílené starosty, místostarosty, radní a zastupitele, kteří každodenně zápasí s beznadějí a opakovaně přináší naději pro obyvatele svých obcí. Teď tuto naději chceme přinášet i na kraji,“ vysvětluje Jan Paparega, senátor za senátní obvod Most a lídr kandidátní listiny Lepšího severu.

Koalice se chce po volbách zaměřit především na oblasti, které povedou ke zvýšení bezpečnosti nejenom v tzv. „vyloučených lokalitách“. Proto se zaměří především na sociální a bytovou problematiku kraje. „Nechoďme kolem horké kaše. Hlavním problémem, který je úzce spojen s dalšími nedostatky kraje, je bezpečnost a nedostatečná sociální politika. Pocit bezpečí je jeden z nejdůležitějších faktorů pro člověka – bez něj se radikálně snižuje ochota žít, pracovat či tvořit v regionu. Pokud se v Ústeckém kraji celá řada lidí necítí bezpečně, tak se nemůžeme divit, že zde nechtějí podnikat a spolupodílet se na nabízení služeb a vytváření atraktivních pracovních míst. Pokud kraj nezačne aktivně v otázce bezpečnosti konat, tak nadále budeme čelit braindrainu a obecné beznaději, jež je kraji připisována,“ říká Yveta Tomková, starostka Městského obvodu Ústí nad Labem-Neštěmice.

Neméně důležitým tématem bude pro Lepší sever efektivní využívání investic do potřeb kraje. „Pokud se chceme jako kraj někam posunout, musíme vědět, co se má dělat. Musíme krajské, státní i evropské peníze dávat tam, kde mohou reálně něco udělat. My nepotřebujeme transformační centra. Potřebujeme vykoupit domy v problémových lokalitách, zaplatit policisty a učitele a racionálně investovat do rozvoje. Hromadit peníze na účtu bez realizace smysluplných projektů a investic nedává smysl,“ komentuje Karel Lipmann, radní města Chomutov.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Horák (ODS): Občanská demokratická strana v Olomouckém kraji odchází do opozice

22:01 Horák (ODS): Občanská demokratická strana v Olomouckém kraji odchází do opozice

Občanští demokraté budou v následujícím období v Olomouckém kraji opoziční stranou.