Kolář (TOP 09): Evropskou unii pořád spousta lidí nechápe

15.08.2024 8:19 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dění v Evropském parlamentu

Kolář (TOP 09): Evropskou unii pořád spousta lidí nechápe
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Ondřej Kolář na Prima CNN

Dvacet let jsme tu nechali politiky vykládat lži o diktátu Bruselu, až se z debaty vytratil zdravý rozum. Dokládají to směšné hádky o možném zrušení práva veta. Chcete říct, jak to ve skutečnosti je?

Ve skutečnosti Českou republiku zrušení veta nijak nepoškodí, o žádnou suverenitu nepřijde a – klidně se divte – nám to může významně pomoct. Ono se to v Česku moc nenosí, ale základem evropské politiky je schopnost domluvit se. Ti, co to chápou, jsou silnými hráči, ti, co to nechápou, jsou slabí a na okraji.

Jeden příklad za všechny je miláček proruských davů Viktor Orbán. To, co se snaží prodávat jako svou neoblomnost a suverenitu, je ve skutečnosti absolutní neschopnost debatovat. Jeho politika stojí jen na tom, že blokuje, cokoli se dá. Výsledek je zjevný – šestadvacet dalších států vždycky zdlouhavě najde způsob, jak si prosadit dohodu, jen to trvá dlouho a bolí to.

Chtít zachovat veto jen proto, že je nám bližší politika držení rukojmí, než politika hledání kompromisů, jenom dokazuje, že Evropskou unii pořád spousta lidí nechápe. Až se naučíme s ostatními mluvit, prosazovat své zájmy diskuzí, a ne silou, bude v Česku fakt mnohem líp. Tak nějak obecně, nejen v ohledu evropské politiky.

Uf. Tohle bylo dlouhé, dlouhý je i rozhovor pro euraktiv.cz, který jsem k dění v Evropském parlamentu nedávno dával. Pokud máte takhle během letních večerů čas, dejte si to ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Cha, cha, cha .................., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 15.08.2024 8:57:05
Spousta lidí vidí, kam to sněřuje v molochu. Horší než monarchie za císaře pána . To nebylo nařizováno za Rakouska - Uherska kde co. Co pěstovat, co, kde vyrábět , koho za podnikavost sankciovat . Jeb ta cenzura a dehonestace vlastenců a vůbec Čechů zůstala . - Ale tak jako válka 1. světová (za císaře pána a jeho rodinu) urychlila konec monarchie , tak přijde i okamžik zlomu, kdy se bruselský nesourodý moloch zhroutí - zevnitř. Požere sám sebe. Díky lokajům, euro-hujerům, Leyenové , kvůli nebetyčné korupci a hlouposti. Pak nastane obrození suverenů - států v evropském prostoru. A hlavně naději na prosperitu Evropy. ))))))

|  10 |  0

Další články z rubriky

Vanka (ANO): Proč má Plzeň-sever nejdražší vodu v republice?

19:06 Vanka (ANO): Proč má Plzeň-sever nejdražší vodu v republice?

Dostal se mi do ruky materiál, který bych tu s vámi rád sdílel. Naše aktuálně drahá voda má totiž ja…