Kolář (TOP 09): Lhát se nemá, právo na lež neexistuje a svoboda slova není absolutní

03.09.2024 11:05 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke svobodě slova.

Kolář (TOP 09): Lhát se nemá, právo na lež neexistuje a svoboda slova není absolutní
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Ondřej Kolář na Prima CNN

„Ty špíno jedna! Komu chceš brát svobodu projevu ty špinavá svině!” Jo, jo. Člověk jednou řekne, jak je to opravdu se svobodou projevu a rozkvičí tím celý český dezolátsko-proruský chlívek.

Ano. Svoboda slova nestojí nad ostatními svobodami a stejně jako ostatní svobody, i tahle může být, a dokonce je, omezována. Lhát se nemá, právo na lež neexistuje a svoboda slova není absolutní.

Nevěříte? Tak třeba wikipedie říká tohle: „V praxi není svoboda projevu v žádném státě absolutní a běžně podléhá omezením, například v případě ‚projevu nenávisti‘ či ‚vyhrožování‘.“

Pojďme dál. Listina základních práv a svobod ve svém článku 17 výslovně praví toto: „Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.”

Svoboda slova je, že můžete hulákat na celé náměstí třeba že ministr vnitra je cenzor, a přihlížející policisté vás nechají dál hulákat. Svoboda slova není vyhrožování smrtí.

Jenomže spousta lidí naskočila na nesmysly, které tu šíří řada oportunistů, normalizačních nostalgiků, užitečných idiotů a pimprlat všemožných totalitářů. Aby se Konečná, Ševčík, Rajchl, samozřejmě Macinka, kterej než solidní myšlenku udrží spíš skleničku, dostali k hlasům snadno manipulovatelných voličů (a penězům za ně zejména), vyvolávají v nich pocit ohrožení.

Snaží se je – zjevně úspěšně – přesvědčit o tom, že lhát se smí, pravda neexistuje a fakta jsou cokoli, co si vycucají z prstu a kdo říká něco jiného, je cenzor.

Kdyby ti zapálení internetoví bojovníci trávili víc času vzděláváním spíš než psaním výhružek smrtí, kde jediná věc, která pravidelně umírá, je pravopis, věděli by, že tahle svoboda je přirozeně omezená na několika místech zákonem.

A ano, samozřejmě je to povědomé. Protože přesně stejnou manipulaci vidíme ve vystoupeních Kremlu.  Nahlodávání důvěry nejen ve stát, ale i v existenci pravdy, se stalo největším ruským vývozním artiklem.

Takže je nad slunce jasné, že když Kolář řekne pravdu, že svoboda projevu je úplně stejně omezitelná, jako každá jiná svoboda, svině začnou kvičet ostošest. A některé se nechají unést až tak, že vám rovnou slibují provaz.

S paní na fotce jsme letos diskutovali zcela odlišné názory na politiku. Nikdo nikomu nevyhrožoval, nikdo nikoho necenzuroval, žádná svoboda nebyla dotčena.

Kdo nevidí rozdíl mezi diskuzí a šířením zla, spadl do pasti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já nevím, jestli je vyhrožování a přání smrtí běžnou výbavou Kremlu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 03.09.2024 12:12:54
ale je běžnou výbavou Vašeho souputníka ze SPOLU Novotného, ať už mluvil o Palestincích nebo o českých lidech. Mně na Novotném nesejde, ale když se dám, pane Koláři, na plytké filosofování jako Vy, podívám se nejdříve, jestli se podobné věci nedějí i na mé straně, a dějí-li se, hubu držím. Jinak ztrácím poslední zbytky důvěryhodnosti. Tak to chodí. Vykládat něco o druhých a sám mít ve spojené nadpartaji takové typy, to chce notnou dávku drzosti. No, asi se jinak politika TOP dělat nedá.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Věčný rebel obrozencem aneb Moje druhé národní obrození

14:04 Štěpánek (Trikolora): Věčný rebel obrozencem aneb Moje druhé národní obrození

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ohrožení svobody i celé evropské civilizace