Konzervativní strana: Vyzýváme vládu k podniknutí adekvátních kroků

09.11.2021 19:57 | Tisková zpráva

Prohlášení k situaci na polsko-běloruské hranici

Konzervativní strana: Vyzýváme vládu k podniknutí adekvátních kroků
Foto: Redakce
Popisek: Logo Konzervativní strany

Konzervativní strana sleduje se znepokojením eskalující se situaci na polsko-běloruské hranici, stejně jako na hranicích dalších našich pobaltských spojenců. Naše obavy jsou tím naléhavější, čím menší pozornost je těmto závažným událostem věnována v médiích - čest nepočetným výjimkám.

Polsko, Litva a Lotyšsko jsou spojenci České republiky a je naší povinností nabídnout jim v tomto období stupňujících se provokací maximální podporu a pomoc. Vyzýváme tímto vládu ČR k podniknutí adekvátních kroků v tomto smyslu.

Jak jsme z otevřených zdrojů zaznamenali, Severoatlantická aliance celou situaci pozorně sleduje. Obáváme se, že postupná eskalace událostí má mj. za cíl prověřit odhodlání NATO postavit se za své členy na východním křídle se vší rozhodností. Tímto testem musíme projít úspěšně! Osvědčeným signálem odhodlání je např. nabídka přesunu vojenských a bezpečnostních kapacit do místa eskalace. S ohledem na to, že organizovaná migrace je formou napadení, nevyhýbali bychom se ani zahájení diskuse o případné aktivaci článku 5 Severoatlantické smlouvy. Přinejmenším je třeba podrobit úvaze, kde je hranice mezi neozbrojeným útokem na členský stát NATO a útokem ozbrojeným, o kterém zmíněný článek 5 hovoří.

Vyzýváme konečně vlády jednotlivých zemí Evropské unie, aby v dané souvislosti osvědčily svá spojenectví, účinně a okamžitě podpořily Polsko bez ohledu na aktuální dílčí neshody, energicky se zasadily za bezodkladné ukončení šikany Polska ze strany Evropské komise a usnadnily mu tak soustředění se na vážnou bezpečnostní krizi na jeho východní hranici. Při této příležitosti se připojujeme k otevřenému dopisu slovenských osobností veřejného života na obranu Polska, který přikládáme.

Za Konzervativní stranu

Jan Kubalčík
předseda

Otevřený dopis slovenských osobností veřejného života na obranu Polska:
(v podobě, jak byl publikován na portálu wpolityce.pl)

Unijní instituce uvalily na Polsko finanční sankce a další chystají. To vše dělají pod hesly ochrany zákonnosti a ochrany hodnot, o něž se EU opírá. Na obranu Polska stvrzujeme, že je to země bojující po desetiletí s nepřátelskou mediální kampaní, utvářející obraz jejího politického života jako života státu, v němž je prý autoritativním režimem ohrožena demokracie.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sláma (Trikolora): Hloupost prezidenta nabírá obludných rozměrů.

12:16 Sláma (Trikolora): Hloupost prezidenta nabírá obludných rozměrů.

Za svou politickou praxi jsem poznal že nejhorší politici jsou bývalí novináři, dnes tam musím přiřa…