Kordová Marvanová: Ve většině zemí EU je podmínkou držení zbraní i psychická způsobilost

30.08.2024 18:09 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podmínkám pro držení zbraní

Kordová Marvanová: Ve většině zemí EU je podmínkou držení zbraní  i psychická způsobilost
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Zdravím z jednání pracovní skupiny na Ministerstvu vnitra ke zbraňové legislativě. Jsem přesvědčená, že případy tragédií v důsledku masové střelby, jako byla střelba na Filozofické fakultě, v Ostravě nebo v Uherském Brodě, mohou bohužel přibývat a náš stát na to musí reagovat! Zatím se to nestalo. To, že máme v Ústavě zakotveno právo držení zbraní, nemůže znamenat, že bude toto právo důležitější než ochrana bezpečí veřejnosti. 

Považuji za klíčové, aby se zbraně nedostávaly do rukou jedinců, kteří z hlediska svého psychického stavu představují pro společnost a své okolí nebezpečí. Ve většině zemí EU je zavedena podmínka pro držení zbraní nejen zdravotní, ale i psychická způsobilost. U nás bohužel ne. Toto jsem navrhovala letos při projednávání nového zákona o zbraních, ale nepodařilo se to do zákona schválit.

Jsem nicméně přesvědčená, že to je důležité, a proto to navrhuji spolu s některými senátory znovu i při aktuálních jednáních na Ministerstvu vnitra. Bezpečnost veřejnosti je pro nás klíčovou prioritou. Držte nám palce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Kraj není jen rozlehlá budova na náměstí

16:02 Schillerová (ANO): Kraj není jen rozlehlá budova na náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám