Kordová Marvanová: Ve většině zemí EU je podmínkou držení zbraní i psychická způsobilost

30.08.2024 18:09 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podmínkám pro držení zbraní

Kordová Marvanová: Ve většině zemí EU je podmínkou držení zbraní  i psychická způsobilost
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Zdravím z jednání pracovní skupiny na Ministerstvu vnitra ke zbraňové legislativě. Jsem přesvědčená, že případy tragédií v důsledku masové střelby, jako byla střelba na Filozofické fakultě, v Ostravě nebo v Uherském Brodě, mohou bohužel přibývat a náš stát na to musí reagovat! Zatím se to nestalo. To, že máme v Ústavě zakotveno právo držení zbraní, nemůže znamenat, že bude toto právo důležitější než ochrana bezpečí veřejnosti. 

Považuji za klíčové, aby se zbraně nedostávaly do rukou jedinců, kteří z hlediska svého psychického stavu představují pro společnost a své okolí nebezpečí. Ve většině zemí EU je zavedena podmínka pro držení zbraní nejen zdravotní, ale i psychická způsobilost. U nás bohužel ne. Toto jsem navrhovala letos při projednávání nového zákona o zbraních, ale nepodařilo se to do zákona schválit.

Jsem nicméně přesvědčená, že to je důležité, a proto to navrhuji spolu s některými senátory znovu i při aktuálních jednáních na Ministerstvu vnitra. Bezpečnost veřejnosti je pro nás klíčovou prioritou. Držte nám palce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?