Koudelka (Trikolora): Podjatý soudce a ostatní soudci v senátu

22.07.2024 12:12 | Monitoring

V civilním soudním řízení jsou soudci vyloučeni z projednávání a rozhodnutí věci, jestliže se zřetelem na jejich poměr k věci, k účastníkům nebo k jejich zástupcům je důvod pochybovat o jejich nepodjatosti.

Koudelka (Trikolora): Podjatý soudce a ostatní soudci v senátu
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Obdobně stačí pochybnosti k vyloučení soudce v trestním řízení. Pro vyloučení soudce stačí pochybnosti, nikoliv objektivně zjištěná podjatost. Důvěra v soudnictví se odvíjí od toho, že strany sporu i třetí osoby nemusí být spokojeny s výsledkem, ale je žádoucí, aby nenabyly dojmu, že soudce byl součástí týmu protistrany. Nikdy se nezajistí rozptýlení těchto pochybností u strany, která nakonec prohraje, ale je správné při úvaze, zda zde důvodné pochybnosti jsou, dát v pochybnostech o pochybnostech přednost vyloučení soudce před jeho nevyloučením.

Princip nestrannosti soudců a důvěra v justici je vyšší hodnotou než to, že se v konkrétním případě vyloučí soudce, jenž by přes vznesené námitky rozhodoval objektivně a že vyloučení soudců naruší vyváženost přidělování agendy ve vztahu k jednotlivým soudcům.

Je otázkou, zda vyloučení předsedy senátu či jiného člena senátu není samo o sobě důvodnou pochybnosti o nestrannosti ostatních členů senátu, případně i ostatních soudců příslušného civilního, trestního či správního úseku. Na soudě je zpravidla mezi členy jednoho senátu (soudního oddělení) nejužší pracovní vztah, často vedoucí k vztahům kamarádským i mimo pracoviště. Další nejbližší vztahy se zpravidla budují mezi soudci téhož soudního úseku (společné porady, vzdělávání na Justiční akademii atd.).

Účastník, který úspěšně namítl vyloučení předsedy senátu, může mít důvodné pochybnosti, že vyloučený soudce skrze velmi úzké vztahy ke kolegům, může ovlivnit řízení a rozhodnutí věci i bez toho, že se formálně na řízení o věci podílet nebude.

Nedávno takový případ nastal u Krajského soudu v Hradci Králové, kdy v rámci odvolací agendy ve věci péče o nezletilé uznal svou podjatost předseda senátu 25 Co z důvodu vztahu své manželky k věci a účastníkům a byl vyloučen z rozhodování. Byl nahrazen jiným předsedou senátu, ale zbylí dva členové senátu – soudci, vyloučeni nebyli. Jejich podjatost právě s ohledem na úzké vazby k svému kolegovi, vyloučenému předsedovi senátu, namítal účastník řízení, který žádal vyloučení všech soudců krajského soudu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Náměstí pojmenované po člověku spojovaném s kauzou dozimetr

13:04 Mašek (ANO): Náměstí pojmenované po člověku spojovaném s kauzou dozimetr

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pojmenování náměstí v Dolních Břežanech po Věslavu …